Dostupni linkovi

Nema dogovora prosvjetih radnika i Vlade USK, štrajk se nastavlja


Sastanak pregovaračkih timova Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade USK

Kako bi se prekinuo generalni štrajk u osnovnim i srednjim školama koji je počeo 2.septembra u Unsko-sanskom kantonu (USK), u Bihaću je u srijedu održan sastanak pregovaračkih timova Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade tog kantona.

Cilj sastanka bio je pronaći prihvatljivo rješenje za obje strane i eventualno postizanja dogovora, budući da nastava za osnovce i srednjoškolce u ovom kantonu još nije počela, osim za učenike završnih razreda.

Ispred pregovaračkog tima Sindikata Selvedni Šatorović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata Federacije i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja iznio tri od deset zahtjeva, koje bi Vlada trebala ispuniti kako bi se štrajk prekinuo.

„Prvi i osnovni poštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanje osnovice za obračun plaća sa osnovicom drugih budžetskih korisnika. Drugi zahtjev odnosi se na isplatu razlike plata koja po Kolektivnom ugovoru pripada uposlenima u obrazovanju od septembra 2018.godine do danas, sa preciznim planom dinamike isplate iste i treći zahtjev odnosi se na minuli staž koji se za razliku od drugih budžetskih korisnika za uposlene u obrazovanju računa samo za godine staža provedene u obrazovanju“, kazao je Šatorović.

Pregovori sindikata prosvjetnih radnika i Vlade Unsko-sanskog kantona o štrajku
Pregovori sindikata prosvjetnih radnika i Vlade Unsko-sanskog kantona o štrajku

O svim drugim zahtjevima poput izmjene pedagoških standarda, izmjene Pravilnika o tehnološkom višku, isplate naknada koje nemaju karakter plaće pa i o otpakivanju važećeg Kolektivnog ugovora, dodaje Šatorović, može se razgovarati kada se ispune ova tri zahtjeva i učenici sjednu u školske klupe.

Pregovarački tim Vlade USK predstavio je Sindikatu stavove Vlade koja se u utorak na hitnoj sjednici očitovala o njihovim zahtjevima.

„Vlada prihvata izjednačavanje osnovice i prava uposlenih u obrazovanju sa drugim državnim službenicima i namještenicima. Jedino što tražimo jeste raspakivanje Kolektivnog ugovora osnovnog obrazovanja da ih dovedemo na rang namještenika u državnoj službi, odnosno koeficijent za prosvjetne radnike sa višom školom 3,0 i za prosvjetne radnike sa srednjom stručnom spremom 2,7. Ako tu postignemo kompromis, nadam se da ćemo doći do dogovora. Po pitanju isplate razlike ove godine to nije moguće isplatiti, ali jeste u 2020 godini. Vlada bi planirali ta sredstava“, kazao je Nermin Kljaić ispred pregovaračkog tima kantonalne Vlade.

Zajednički je stav i jednog i drugog tima da se mora pronaći kompromis kako bi nastava i u USK konačno počela. No, Sindikati zahtijevaju pismeno očitovanje Vlade tokom dana, kako bi članstvo mogli upoznati i odlučiti o daljim koracima, odnosno hoće li prihvatiti Vladin prijedlog i obustaviti štrajk ili ne.

Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u FBiH

U znak solidarnosti, u Federaciji BiH održan je polusatni štrajk upozorenja - od 10.30 do 11 sati - prosvjetnih radnika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH.

Štrajk je održan za vrijeme velikog odmora kako učenici ne bi propuštali nastavu.

Kako je najavljeno iz sindikata koji zastupaju prosvjetne radnike u Federaciji BiH, ukoliko u srijedu ne dođe do rješenja u pregovorima između Vlade Unsko-sanskog kantona i prosvjetnih radnika, biće razmotrena opcija generalnog štrajka na nivou Federacije BiH.

Iz sindikata pojašnjavaju da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da Vlada Unsko-sanskog kantona nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno nije izjednačila osnovicu plata prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) tužila je u utorak sindikate osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno Kantonalnom pravobranilaštvu naložila da od Općinskog suda u Bihaću traži privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka.

"Kantonalno pravobranilaštvo je 4. septembra predalo tužbu sa prijedlogom mjere osiguranja i privremene mjere. Iz Suda trenutno nemamo povratnu informaciju o postupanju po ovoj tužbi. Inače, tužba je dostavljena na odgovor tuženom", rekao je kantonalni pravobranilac Vahid Ćoralić.

Poziv u sarajevskim školama na štrajk solidarnosti sa kolegama u Unsko-sanskom kantonu
Poziv u sarajevskim školama na štrajk solidarnosti sa kolegama u Unsko-sanskom kantonu

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) Samir Fajić tužbu je okarakterisao potvrdom da zaposleni u obrazovanju imaju neravnopravan položaj u odnosu na sve ostale budžetske korisnike, te da im se na taj način želi osporiti pravo na štrajk.

"Mi ćemo to dokazati i u samom postupku, ako do njega dođe. Nažalost, Vlada ovim pokazuje da neće za pregovarački sto, ili jednostavno da ne zna i ne želi riješiti probleme", dodao je Fajić.

Odluka o štrajku, inače, se trenutno ne poštuje u pet osnovnih i jednoj srednjoj školi na području kantona, dok se u četiri osnovne škole nastava odvija djelimično. Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja zbog toga je ponovo upućen poziv svim kolegama da im se pridruže, jer kako su rekli, samo se žele izboriti za prava svih prosvjetnih radnika u kantonu.

Podsjetimo, nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) u Bosni i Hercegovini počela je generalnim štrajkom prosvjetnih radnika.

Roditelje i učenike predstavnici sindikata zamolili su za razumijevanje jer, kako ističu, štrajk im nije cilj, ali je jedino sredstvo da bi ostvarili zakonom i Kolektivnim ugovorom zagarantovana prava.

XS
SM
MD
LG