Dostupni linkovi

Štrajk prosvjetara u USK, traže poštivanje Kolektivnog ugovora


Prazna učionica, ilustrativna fotografija
Prazna učionica, ilustrativna fotografija

Nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) u Bosni i Hercegovini počela je generalnim štrajkom prosvjetnih radnika, a ovim povodom Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja USK održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj su još jednom ponovljeni razlozi zbog kojih se Sindikat odlučio na ovaj potez.

Prvi i osnovni zahtjev prosvjetnih radnika odnosi se na poštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno traži se izjednačavanje osnovice za obračun plaće sa osnovicom drugih budžetskih korisnika što im je, kako kažu, obećano još u januaru ove godine.

"Tražimo dosljednu primjenu i poštivanje Kolektivnog ugovora kojeg smo potpisali nakon mukotrpnih pregovora krajem 2017. godine. Nažalost, svjedoci ste da se on od septembra 2018. konstanto krši. U januaru se Vlada obvezala da će u novom budžetu iznaći, međutim, to obećanje je prekršila. Održali smo proteste i uputili zahtjeve o koje su se oglušili", navodi Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Sa pres-konferencije prosvjetnih radnika, Bihać
Sa pres-konferencije prosvjetnih radnika, Bihać

"Polovinom jula poslali smo i Odluku o štrajku i sve do mirnog vijeća (22.8. i 27.8.) nije bilo poziva. Ogorčeni takvim postupanjem našeg, ako se mogu tako nazvati, 'socijalnog partnera', nije nam ostalo ništa drugo nego da pozovemo svoje članstvo na generalni štrajk koji je počeo jutros u 8 sati", dodala je Hadžić.

U znak podrške kolegama u Bihać su stigli i predstavnici Sindikata obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

"Vlada USK nije ispunila svoja obećanja i danas umjesto da imamo pozive na pregovore imamo situaciju da se iz Vlade traže spiskovi onih koji štrajkuju, njihov radni staž, traži se datum njihovog zapošljavanja, vrijeme provedeno u OS, vrši se pritisak na način da se silom ovaj štrajk uguši. Vlada može trošiti energiju na pokušaj gašenja i gušenja štrajka, međutim ukoliko uguše ovaj mi ćemo za deset dana pokrenuti novi. Želimo ravnopravan status i sva spinovanja i podmetanja da se traži nešto drugo nisu tačna", kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Federacije BiH.

Šatorović je pozvao kantonalnu Vladu da što prije sa Sindikatima sjedne za pregovarački i da donese Odluku o implementaciji sporazuma i da bez odgađanja isplate razliku za sve ove mjesece koje su trebali uraditi da prosvjetni radnici imaju ravnopravan status kao drugi budžetski korisnici.

"Tek onda možemo razgovarati o prekidu štrajka i o ostalim zahtjevima štrajkačih timova. Bez toga obustave štrajka nema", dodao je Šatorović.

Ukoliko ove sedmice sa Vladom USK ne bude postignut dogovor, u znak podrške svojim kolegama naredne sedmice štrajk upozorenja bit će organizovan u svim kantonima Federacije BiH, čiji su predsjednici danas boravili u Bihaću.

Pored učenika završnih razreda za koje se po minimumu poslova iz Kolektivnog ugovora nastava ne može prekidati za vrijeme trajanja štrajka, u školske klupe su i pored odluke o generalnom štrajku, u ponedjeljak ujutro su sjeli i učenici četiri osnovne škole, tri iz Velika Kladuša i jedna u Bihaću.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić kaže da se radi o pojedinačnim slučajevima i klasičnom mobingu direktora koji su takvu odluku donijeli zbog vlastitih funkcija.

Prosvjetni radnici u USK traže i Izmjene i dopune pedagoških standarda, kao i stavljanje van snage Pravilnika o tehnološkom višku i donošenje novog uz saglasnost sindikata.

Roditelje i učenike predstavnici sindikata zamolili su za razumijevanje jer, kako ističu, štrajk im nije cilj, ali je jedino sredstvo da bi ostvarili zakonom i Kolektivnim ugovorom zagarantovana prava.

S druge strane, otvorenim pismom u petak se oglasio premijer USK Mustafa Ružnić. U pismu navodi da su prihvaćeni svi zahtjevi sindikata, osim onog koji se tiče Pravilnika o tehnološkom višku i zapošljavanju 20 knjigovođa, što bi budžet opteretilo za 600.000 maraka godišnje (oko 300.000 eura).

Dodaje da je Vlada ovom sazivu isplatila dugovanja koja nemaju karakter plaće u iznosu većem od 5.000.000, a da su sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku.

XS
SM
MD
LG