Dostupni linkovi

Premijerima Višegradske grupe migracije novi argument za proširenje EU na Balkan


Migranti na bosanskohercegovačko-hrvatskoj granici, oktobar 2018.

Premijeri zemalja Višegradske grupe su posle sastanka u Pragu sa predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana usvojili u četvrtak (12. septembar) deklaraciju u kojoj traže osetno ubrzavanje integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) a kao novi argument u prilog proširenju za članice koje su od njega umorne naveli su problem ilegalne migracije i bezbednost EU.

"Da EU nije zaspala i da je primila Severnu Makedoniju i Srbiju među članice EU danas ne bi bilo toliko nelegalnih migranata u Evropi. Mogli smo da sprečimo nelegalnu migraciju. Taj prostor moramo da ispunimo. Te zemlje moramo da primimo u EU", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke mađarski premijer Viktor Orban.

Slovački premijer Peter Pelegrini i premijer Češke Andrej Babiš posebno su zahvalili kolegama iz Zapadnog Balkana na pristupu njihovih zemalja migracijskoj krizi.

"Trajno smo veliki zagovornici bliskih odnosa Zapadnog Balkana i EU i dogovorili smo se i danas usvojili deklaraciju u kojoj izražavamo zajedničko ubeđenje da je politika proširenja zaista najefikasniji način da se obezbedi stabilnost, bezbednosti i prosperitet na Zapadnom Balkanu a to znači i bezbednost Evrope", kazao je češki premijer Andrej Babiš.

Predsednik češke vlade rekao je da je Zapadni Balkan strateški partner u bezbednosti i sprečavanju nelegalne migracije i da su se zemlje Višegradske grupe dogovorile da se angažuju da se izrazito ubrzaju pristupni razgovori Srbije i Crne gore sa Briselom.

"Politika ne voli vakuum. Ako mi u EU ne učinimo ponudu Zapadnom Balkanu vrlo aktivne će biti zemlje kao Rusija, Turska i Kina. Države Zapadnog Balkana su evropske i prirodni partneri EU", kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Kao i premijer Babiš, kada je kazao da ujedinjenje Evrope neće biti završeno dok u EU ne uđu zemlje Zapadnog Balkana, i premijer Moravjecki je naveo da pored toga što je učlanjenje Zapadnog Balkana u EU važno za izradu mehanizma sprečavanja velikih talasa migracije, takođe bezbednost EU i kontinenta povećaće i razvoj infrastrukture, železnice, puteva, gasovoda i konektora u pravcu sever-jug.

"Naš sastanak je prvi u ovom formatu na nivou premijera. Šaljemo signal da se što pre prihvate nove članice EU. Moraćemo da ubedimo neke članice EU da proširenje na Zapadni Balkan neće biti breme. Moramo da ih ubedimo da je to strateška investicija u bezbednost i da koristi daleko prevazilaze bojazni", kazao je slovački premijer Pelegrini.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je zadovoljstvo što je evrokomesar iz Mađarske u novom sastavu Evropske komisije zadužen za proširenje i dodao da je odabran kandidat koji se zaista u tu oblast razume i stručnjak je za nju.

"Očigledno je iz istorije da Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, a takođe i Albanija, imaju interes da budu deo EU. Ubeđeni smo da to nije opterećenje nego šansa. EU će biti jača ako primimo te balkanske države, i one koje nisam pomenuo. Podržavamo sve", kazao je premijer Orban.

Premijeri višegradske četvorke izrazili su zadovoljstvo što je resor proširenja u Evropskoj komisiji pripao upravo njihovom regionu a ne nekoj od zemalja članica koje proširenje odbijaju.

XS
SM
MD
LG