Dostupni linkovi

Milion eura pomoći Češke za nadzor granice BiH


Zoran Galic, direktor Granične policije BiH, Jakub Skalnik, ambasador Češke u BiH i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Zoran Galic, direktor Granične policije BiH, Jakub Skalnik, ambasador Češke u BiH i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Granična policija BiH nabavila je novcem od donacije Češke Republike tehničku opremu za nadzor granice vrijednu milion eura.

Oprema koja je u Sarajevu uručio ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik, uključuje termovizijske kamere, bespilotne letjelice, opremu za otkrivanje otkucaja srca i disanja, kako bi se ojačala zaštita granice i omogućila efikasnija borba protiv ilegalnih migracija, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je prisustvovao primopredaji, novinarima je kazao kako je oprema trenutno ona koja je od najveće važnosti da bi se Granična policija uspješnije borila protiv migracija. Ipak, ova oprema, tek je dio rješenja za efikasan nadzor granice koja je pod velikim pritiskom zbog migrantske krize i nedostatka ljudstva.

„ Naravno, ova sama oprema neće moći riješiti problem migracija u BiH. S direktorom sam razgovarao i rekao mi je o novoj termovizijskoj kameri, kameri koja zamjenjuje oko 80 ljudi, ali s obzirom na finansijske mogućnosti BiH, takva kamera košta oko milion i 300 eura. Ali, apliciraćemo kod nekih evropskih fondova i donatora, jer opremanje Granične policije i njeno tehničko osavremenjavanje mora biti stalan proces. Ne možete nabaviti ovu količinu opreme i reći ovu smo priču završili", kazao je Mektić.

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je Granična policija BiH iskoristila donirana sredstva.

"Češka Republika pomaže svim državama bivše Jugoslavije koje se nalaze na migracijskoj ruti", naveo je Skalnik.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić podcrtao je problem s nedostatkom kadra rekavši kako im nedostaje 375 ljudi, te da zemlja, iako se suočila s vanrednom situacijom, nije reagovala vanrednim mjerama.

" Ova je oprema došla na traženje Granične policije. Nabavljena je specijalistička oprema i može zamijeniti po nekoliko policijskih službenika", kazao je Galić.

A graničnoj policiji BiH u srijedu je donirana i oprema Savezne Republike Njemačke vrijedna 75 hiljada eura.

XS
SM
MD
LG