Dostupni linkovi

Druga šansa za umirovljene hrvatske policajce 'u dobroj kondiciji'


Migranti na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, arhivska fotografija
Migranti na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, arhivska fotografija

Hrvatska priprema novu Uredbu o pričuvnoj (rezervnoj) policiji, kojom bi se zamijenilo postojeću iz 2012. godine. Prioritet pri dobivanju tog posla imali bi umirovljeni policajci u dobroj kondiciji. Dok Sindikat policije pozdravlja ovaj potez kao 'popravljanje' slabih policijskih mirovina, aktivisti za ljudska prava vjeruju da je to priprema za mogući novi migrantski val.

Ako se usvoji nova Uredba o graničnoj policiji što je priprema Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska će dobiti oko 2.000 pričuvnih policajaca, u prvom redu umirovljenih policajaca u dobroj kondiciji, ali i drugih koji bi prošli obuku. Dok važeća uredba iz 2012. godine predviđa da ih može biti do 30 posto od ukupnog broja policijskih službenika, nova uredba predviđa da ih bude najviše 10 posto od aktualnog18.291 policijskog službenika srednje stručne spreme. Iako postoji zakonski okvir, pričuvna policija u Hrvatskoj od ratnih vremena ne postoji.

Dugogodišnji aktivist za ljudska prava Gordan Bosanac kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ključno pitanje otkud sada tako velika potreba za aktiviranjem pričuvnog sastava. Navodi da mu u oko upadaju dva nova argumenta čelnika Ministarstva, u odnosu na argumente iz postojeće Uredbe:

"A to je zaštita granice i predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije(EU) od 1. siječnja sljedeće godine. Čini mi se da predsjedanja Vijećem EU nikako ne može biti argument. Istina je da će stići veći broj štićenih osoba, ali to je nešto što redovna policija može odrađivati i ne vidim da bi tu pričuva mogla imati bilo kakvu ulogu. Zato mi se čini da se pričuva možda diže zbog mogućih najava da će se migrantski pritisak možda opet pretvoriti u migrantski val zbog sve nejasnijih odnosa sa Turskom", kaže Bosanac.

On vrlo precizno najavljuje koja bi bila svrha pričuvne policije u tom slučaju:

"Ti će ljudi biti raspoređeni po šumama da hvataju izbjeglice i migrante. To je samo nastavak loše politike i Hrvatske i EU, jer ne znaju upravljati migracijskom krizom, nego ljude zaustavljaju, a kao što vidimo i tuku na hrvatskim granicama", predviđa Bosanac.

'Tako se štedi novac i vrijeme'

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja izmjenu uredbe i najavu aktiviranja pričuvne policije. Predsjednik Sindikata Dubravko Jagić pozdravlja što po prijedlogu nove uredbe prioritet imaju umirovljeni policajci koji su već prošli policijsku obuku.

"Tako se štedi i novac i vrijeme za obuku", kaže on za RSE.

"Naravno, moraju se malo svega prisjetiti, ali se ne trebaju u potpunosti obučavati. Jer jednom kada vam policijski posao uđe u krv, to ostaje dovijeka. Druga je dobra stvar da će njihovim angažiranjem u pričuvnoj policiji umirovljenicima malo 'popraviti' mirovine. Jer kako naši aktivni policijski službenici nemaju dobru plaću, tako su i našim umirovljenicima mirovine vrlo niske – od 3.500 do 4.500 kuna (od 470 do 600 eura) mjesečno", požalio se Jagić.

E-savjetovanje o prijedlogu nove Uredbe o pričuvnoj policiji zaključeno je 8. rujna. Sada kreće procedura i slanje prijedloga Uredbe Vladi, koja je pritom usvaja ili vraća na doradu.

Migranti na granici BiH i Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Aktiviranje pričuvne policije je resorni ministar Davor Božinović najavio već lipnja ove godine, kada je veća grupa migranata više dana na graničnom prijelazu Maljevac pokušavala iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku, pa je nekoliko desetaka policijskih službenika bila svo to vrijeme na hrvatskoj strani graničnog prijelaza.

U hrvatskoj graničnoj policiji sada je 6.500 ljudi, a na raspolaganju im je još 2.000 interventnih policajaca. Prošle godine je iz Fonda za unutarnju sigurnost EU nabavljeno 60 terenskih vozila, 65 ručnih termovizijskih uređaja, 100 prijenosnih kamera kratkog dometa, 30 EURODAC radnih stanica te dva videozida za praćenje operativne slike stanja u Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka i u Nacionalnom koordinacijskom centru. Na granici sa Srbijom je 12 stacionarnih video-kamera, a na granici sa BiH sedam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG