Dostupni linkovi

Hrvatska: Moćni čovjek iz sjene optužen za silovanje


Žrtve silovanja nemaju povjerenja u sustav i u pravosuđe, boje se počiniteljeve osvete

Prijavljivanje i pritvaranje moćnog čovjeka iz sjene, bivšeg političara i sportaša Damira Škare za silovanje mogao bi biti hrvatski slučaj Harvey Weinstein (američki filmski producent koga su desetine žena optužile za seksualno uznemiravanje), nakon kojeg ništa više neće biti isto, kažu analitičari.

Sa mrežnih stranica Auto-moto kluba Siget nestale su brojne fotografije hrvatske predsjednice u društvu sa predsjednikom tog kluba Damirom Škarom, kojem je zbog optužbe za silovanje određen tridesetodnevni istražni zatvor.

Nestao je i popis članova upravnog odbora ovog najvećeg auto-kluba u Hrvatskoj sa 35.000 članova u kojem su sjedili mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog i političkog života.


Nestale su i slike poznatog egzorcista franjevca Smiljana Kožula koji je svaki mjesec dolazio posvećivati prostorije kluba i držati mise.

„Dobitnik olimpijske bronce u boksu sredinom osamdesetih, a devedesetih najšutljiviji HDZ-ov saborski zastupnik Damir Škaro oduvijek je kotirao kao moćan čovjek iz sjene,“ kaže za Radio Slobodna Europa novinar „24 sata“ Boris Rašeta.

Međutim, on podsjeća da su nakon vijesti o Škarinom uhićenju i dramatičnog svjedočenja silovane žene objavljene izjave ljudi koji ga znaju i koji su izrazili bojazan da ovaj slučaj nije usamljen, i da se očito u dijelu javnosti ako ne znalo, a ono pretpostavljalo da je Škoro sklon takvom ponašanju.

„Ovo je nevjerojatan slučaj. Hrvatska nikada nije bila suočena s nečim ovakvim. Prijeđene su mnoge granice, jer seks je uvijek bio, a i danas je u ogromnoj mjeri tabu. Imam dojam da bi ovo moglo – ako se ne nastavi zataškavati, a već je krenulo institucionalno prizemljivanje lopte - prerasti u hrvatsku 'aferu Weinstein', dakle aferu nakon koje više ništa neće biti isto,“ kaže Rašeta.


Žrtva, koja je bila tajnica u Auto-moto klubu Siget kazala je policiji da ju je Škaro silovao 10. kolovoza u prostorijama kluba, i da joj je prijetio čim je saznao da je prijavljen policiji. Sa zamagljenom slikom i izmijenjenim glasom iznijela je svoje potresno iskustvo na hrvatskoj Novoj TV. Mediji navode da su još tri žene spremne svjedočiti o sličnom iskustvu sa Škarom.

„Neću reći da sam zadivljena, ali izuzetno mi je važno da je ova žena skupila hrabrost i odlučila izići u javnost s time,“ kaže za RSE voditeljica ženske nevladine udruge Ženska soba Maja Mamula o ženi koja je imala hrabrosti o tome javno progovoriti.

Seksualno nasilje je jedino kazneno djelo za koje se cijelo vrijeme nastoji utvrditi koja je odgovornost i doprinos žrtve: Maja Mamula
Seksualno nasilje je jedino kazneno djelo za koje se cijelo vrijeme nastoji utvrditi koja je odgovornost i doprinos žrtve: Maja Mamula

Žrtve silovanja, navodi ova sagovornica, nemaju povjerenja u sustav i u pravosuđe, boje se počiniteljeve osvete, boje se izolacije od obitelji i prijatelja i uopće društvene stigmatizacije. I ne samo to:

„Seksualno nasilje je jedino kazneno djelo za koje se cijelo vrijeme nastoji utvrditi koja je odgovornost i doprinos žrtve. I ako ste vi konstantno izloženi tome da vam nitko ne vjeruje, da vas svi procjenjuju, svi traže koja je bila vaša odgovornost i vaš doprinos u tome, i onda je jasno koliko je to zapravo nešto što je izuzetno teško i mučno, i zašto je toliko mali broj prijava,“ kaže Maja Mamula.


U Hrvatskoj koja ima 4,3 milijuna stanovnika nedostaje i institucionalna potpora žrtvama silovanja.

„Ako prema preporukama Vijeća Europe zemljama članicama na svakih 200.000 stanovnika trebate imati jedan centar za žrtve seksualnog nasilja, a Ženska soba je jedini takav centar za punoljetne osobe u cijeloj Hrvatskoj – koji to onda sustav podrške imate? Sa svim onim što vam garantira istanbulska konvencija –sa dugotrajnom, specijaliziranom, besplatnom pomoći žrtvama“, rezignirana je Maja Mamula. Inače, jedna od pet žena u svijetu bila je žrtva silovanja ili pokušaja silovanja.

Saborski Odbor za unutarnju politiku zatražio je od Ministarstva unutarnjih poslova da odgovori kako je to Škaro odmah saznao da je protiv njega podnesena kaznena prijava za silovanje. Prijavu je inače po službenoj dužnosti podnijela liječnica silovane žene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG