Dostupni linkovi

Weinsteinu odobrena promjena pravnog tima


Filmski producent Harvey Weinstein
Filmski producent Harvey Weinstein

Sud u New Yorku odobrio je promjenu pravnog tima Harveyu Weinsteinu, holivudskom producentu optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Ova će odluka Weinsteinu omogućiti da jednog advokata zamijeni četveročlanim pravnim timom.

Holivudski mogul je prisustvovao sesiji suda na Manhattanu na kojem je sudija James Burke odobrio proširenje tima. Sesiji su prisustvovali njegov bivši advokat Benjamin Brafman, kao i novi advokati Jose Baez, Ronald Sullivan i Duncan Levin.

Brafman i Weinstein su prošle sedmice objavili da su se složili da se prijateljski raziđu, što se desilo mjesec dana nakon što su izgubili tešku borbu oko pokušaja da se slučaj na sudu odbaci.

Weinstenovo suđenje je okvirno zakazano za maj. Optužen je za silovanje koje se desilo 2013. godine, kao i za izvođenje nasilnog seksualnog čina na drugoj ženi 2006. godine. Porekao je sve optužbe o tome da se radilo o seksualnim odnosima bez pristanka.

Jose Baez je najpoznatije ime Weinsteinovog novog pravnog tima. Postao je poznat nakon što je zastupao Casey Anthony sa Floride čije je suđenje 2011. završilo oslobađajućom presudom nakon optužbi da je ubila dvogodišnju kćer.

Baez i Sullivan, 52-godišnji professor prava na Harvard univerzitetu, zajednički su odbranili igrača ragbija Aarona Hernandeza u slučaju optužbi za ubistvo 2017. godine. Hernandez, koji je bio u zatvoru služeći kaznu za ubistvo iz 2015. godine, je pet dana poslije izvršio samoubistvo.

Pamela Robillard Mackey, četvrta članica novog Weinsteinovog pravnog tima, nije prisustvovala saslušanju u petak jer je bila van zemlje. Ona je zastupala košarkaša Kobea Bryanta u optužbama za silovanje devetnaestogodišnjakinje u Coloradu 2003. godine. Optužbe su odbačene nakon što je djevojka odlučila da više ne želi svjedočiti.

Duncan Levin je bivši zamjenik okružnog tužitelja za Manhattan, Cyrusa Vancea Juniora.

Weinsten je formiranje novog pravnog tima objavio u srijedu.

Glumica Rose McGowan, jedna od desetine žena koje su Weinsteina optužile za seksualno zlostavljanje, napala je Baeza i Sullivana jer su prihvatili da predstavljaju Weinsteina, nakon što su nju zastupali u prošlogodišnjim optužbama za posjedovanje narkotika, nazivajući to “velikim sukobom interesa”.

Baez i Sullivan su zajednički objavili da slučaj Rose McGowan nema ništa sa Weinsteinovim slučajem i da su sigurni da nije u pitanju nikakav sukob interesa.


XS
SM
MD
LG