Dostupni linkovi

Vajnstajn pušten uz milion dolara kaucije


Američki filmski producent Harvi Vajnstajn (Harvey Weinstein), koga su desetine žena optužile za seksualno zlostavljanje, pušten je na slobodu uz kauciju od milion dolara, obavezu za nošenje elektronske narukvice i predaju pasoša, te zabranu napuštanja Njujorka i Konektikata, odlučio je sud na Menhetnu.

Vajnstajn je optužen za silovanje i seksualno napastvovanje, saopštila je njujorška policija, što je prva optužnica od pre sedam meseci, kada su se pojavili navodi protiv njega.

Šezdesetšestogodišnji Vajnstajn je prethodno došao u policijsku stanicu u južnom delu Menhetna da bi se dobrovoljno predao.

Dočekali su ga novinari iz celog sveta, ali nije dao izjavu.

Vajnstajn je optužen za silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i za činjenje krivičnog seksualnog čina protiv dve žene, saopštila je njujorška polilcija. U saopštenju se ne navode imena žena.

Oko stotinu žena optužilo je Vajnstajna, suosnivača filmskog studija Miramaks i Vanjstajn i Kompani za seksualno uznemiravanje, uključujući silovanje, a neki od navoda potiču decenijama unazad.

Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret "I ja" (MeeToo) u kome su stotine žena javno optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za uznemiravanje.

Od kada su objavljene prve optužbe protiv Vajnstajna u Njujork tajmsu i Njujorkeru u oktobru prošle godine oko sto glumica, među kojima su Andželina Džoli, Gvinet Paltrou, Ejža Arđento, manekenki i njegovih bivših zaposlenih optužile su ga za seksualno zlostavljanje, od uznemiravanja do silovanja.

XS
SM
MD
LG