Dostupni linkovi

Plasido Domingo odbacuje optužbe za seksualno uznemiravanje


Slavni operski pevač Plasido Domingo odbacio je višestruke optužbe za seksualno uznemiravanje, insistirajući da je verovao da su sve interakcije i odnosi tokom njegov duge karijere “uvek bili srdačni i uzajamni”.

Kako javlja AP, nekoliko žena, od kojih je jedna prihvatila da se obelodani njeno ime, optužile su Dominga da je koristio svoju poziciju kao jednog od najslavnijih operskih pevača kako bi ih privoleo na seksualne odnose.

Osam operskih pevačica i jedna plesačica izjavile su za AP da su uznemiravane tokom 1980-ih. Jedna je kazala da je Domingo zavukao ruku ispod njene suknje, dok su tri tvrdile da ih poljubio na silu.

Meco sopran Patricija Vulf, jedina koja je pristala da joj se pomene ime, izjavila je da je Domingo nije fizički dodirivao, ali da joj se približavao svaki put kada je silazila sa scene i pitao da li “moram večeras da idem kući”.

“Navodi ovih neimenovanih osoba o događajima od pre 30 godina su duboko zabrinjavajući, a, kako su predstavljeni, netačni su,” saopštio je Domingo.

“Ipak, bolno je čuti da sa možda nekoga uznemirio ili doveo u situaciju da se oseća nelagodno – bez obzira koliko je to davno bilo i uprkos mojim najboljim namerama,” dodao je slavni pevač rođen u Španiji.

Jedan je od najvećih tenora u 20 veku, nastupajući u “tri tenora” zajedno sa Lučijanom Pavarotijem i Hozeom Karerasom.

Poslednjih godina nastupa kao bariton i uprkos 78-oj godini puni dvorane.

“Ljudi koji me poznaju ili koji su radili sa mnom, znaju da ja nisam osoba koja će namerno povrediti, uvrediti ili uznemiriti bilo koga,” ističe Domingo.

“Međutim, priznajem da su pravila i standardi po kojima se upravljamo danas prilično drugačiji nego što su bili u prošlosti,” dodao je slavni pevač.

“Blagosloven sam i privilegovan sa karijerom dužom od 50 godina u operi i pridržavaću se najviših standarda,” naveo je Domingo.

U drugom braku je sa sopranistkinjom Martom Ornelas od 1962. godine.

Snimio je više od 100 albuma i dobio 14 prestižnih Gremi nagrada. Početkom ove godine obeležio je četiri hiljade nastupa.

Najveći deo karijere je proveo u SAD kao direktor Opere u Los Anđelesu.

Bilo je predviđeno njegovo pojavljivanje na otvaranju koncernte sezone u Filadelfiji 18. septembra, ali je nakon ovih navoda organizator povukao pozivnicu Domingu.

Optužbe protiv njega, poslednje su u seriji navoda o seksualnom uznemiravanju protiv poznatih ličnosti iz sveta zabave, poznat kao kolektivni
#MeToo pokret.

Nekadašnja televizijska ikona Bil Krosbi je zbog pomenutih optužbi osuđen na zatvorsku kaznu, a filmski mogul Harvi Vajnstaijn čeka suđenje sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG