Dostupni linkovi

Matteo Salvini pozvao na demonstracije u Rimu 19. oktobra 


Italian Deputy Prime Minister and leader of the far-right League party Matteo Salvini
Italian Deputy Prime Minister and leader of the far-right League party Matteo Salvini

Lider italijanske Lige Severa, Matteo Salvini, koji je izazvao pad prve italijanske populističke vlade i našao se isključen iz buduće vlasti, pozvao je danas svoje pristalice na velike demonstracije u Rimu 19. oktobra.

"Devetnaestog oktobra mislim na veliki dan italijanskog ponosa", rekao je Salvini u video snimku objavljenom preko svojih društvenih mreža.

Italijanski predsednik danas je zvanično zadužio odlazećeg italijanskog premijera Đuzepea Kontea da formira novu vladu na osnovu dogovora Demokratske partije levog centra i antisistemskog Pokreta pet zvezdica.

Salvini je poručio da ga se neće otarasiti malom igrom u predsedničkoj palati.

Konte je bio primoran da podnese ostavku 8. avgusta kada je Salvini povukao svoju podršku vladi staroj 14 meseci.

Antisistemski Pokret pet zvezdica i Demokratska stranka, levog centra, juče su se dogovorile da formiraju novu vladu predvođenu Konteom, čime je za sada izbegnuto održavanje prevremenih izbora, iako neizvesnost ostaje.

Salvini, još uvek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, obećao je povratak svoje stranke u prvi plan i rekao da je odlučniji nego ikad, osuđujući "vladu rođenu u Briselu". On je dodao da Italija neće biti ničiji sluga.

"Neće oni dugo trajati, mi se već pripremamo. Ne mogu oni oduzeti Italijanima pravo na glasanje", rekao je Salvini.

On je takođe upozorio da ne pokušavaju da ukinu njegov ukaz o bezbednosti, koji se odnosi na nelegalnu imigraciju, navodeći da će time naškoditi Italijanima.

Salvini je najavio i skupove širom Italije 21. i 22. septembra kojima će da traži demokratiju i poštovanje glasova i pravila. Takođe očekuje veliki odziv na mitingu svoje partije 15. septembra u Bergamu, u severnoj oblasti Lombardiji.

Pročitajte i ovo:XS
SM
MD
LG