Dostupni linkovi

Odgođeni Salvinijevi premijerski planovi


Matteo Salvini (na fotografiji) kaže da želi nove izbore kako bi formirao stabilnu petogodišnju vladu
Matteo Salvini (na fotografiji) kaže da želi nove izbore kako bi formirao stabilnu petogodišnju vladu

Senat Italije izglasao je u utorak da trenutno neće održati glasanje o nepovjerenju vladi, već je umjesto toga odlučeno da će biti dozvoljeno premijeru Giuseppeu Conteu da prethodno razgovara sa Gornjim domom parlamenta.

Italijanski premijer obratiće se Senatu 20. avgusta zbog političke krize koja potresa Vladu.

Desničarske stranke podržale su Salvinijev zahtjev za debatu u srijedu, ali je vladajući Pokret pet zvjezdica podržao prijedlog opozicije lijevog centra čime je prošao prijedlog o Conteovom obraćanju 20. avgusta.

“Šta je ljepše, demokratičnije no dati glas narodu”, rekao je Salvini u svom govoru u Senatu koji je neprestano prekidan uzvicima članova drugih stranaka.

U iznenadnom potezu Salvini je prihvatio zahtjev Pokreta pet zvjezdica za glasanjem o smanjenju broju parlamentarnih mjesta na 600 sa 945, no njegov jedini zahtjev je da bi ta odluka trebala biti praćena izborima. On je rekao novinarima da bi se izbori i dalje mogli održati u oktobru bez obzira da li planirana reforma Pet zvjezdica bude odobrena u parlamentu ili ne.

Zašto je Italija u krizi?

Prošlosedmična odluka desničarskog ministra unutrašnjih poslova i zamjenika premijera, Mattea Salvinija, dovela je do krize u talijanskoj vladi u momentu kada se parlament nalazi na ljetnoj pauzi.

Salvini, lider ekstremno desno orijentirane stranke Liga sjevera, saopštio je ranije da se jednogodišnja vladajuća koalicija sa Pokretom pet zvijezdica raspala, te pozvao na prijevremene izbore.

Duboko podijeljeni parlamentarci naredili su prekid ljetne pauze i okupljanje Gornjeg doma senata kako bi odlučili o datumu izglasavanja povjerenja vladi, glasanje za koje je bilo predviđeno da bi moglo dovesti do pada aktuelnog premijera Contea.

U slučaju da u kasnijem periodu dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi, moglo bi dovesti da Conte da ostavku, čime se otvara prostor za nove izbore koji bi mogli biti zakazani najranije u oktobru.

U želji da i sam postane premijer, Salvini želi što prije izaći na birališta kako bi iskoristio i rastuću popularnost Lige i slabljenje podrške svom sada već bivšem koalicionom partneru, populističkom Pokretu pet zvjezdica.

Salvinijev snažni antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti Lige. Nakon što su dobili samo 17 posto glasova na izborima u Italiji 2018., Liga je na evropskim izborima ovog proljeća osvojila 34 posto.

Salvini kaže da želi nove izbore kako bi formirao stabilnu, petogodišnju vladu bez stalnih prepirki sa Pokretom pet zvjezdica koji je politički udaljen od tvrdog stava Lige protiv imigracije.

Također kaže da želi provesti radikalno smanjenje poreza i pokrenuti projekte javnih radova kako bi se ubrzala talijanska ekonomija.

Salvini je upozorio i da bi sedam ministara Lige moglo podnijeti ostavku u nastojanju da sruši vladu.

Da li Salvini ima potrebnu podršku?

Salvinijev plan izazvao je kritike drugih stranaka, čiju potporu Liga treba kako bi se izglasala nepovjerenje vladi.

Lideri Pokreta pet zvjezdica i drugi opozicioni zastupnici nisu baš naklonjeni Salvinijevim potezima za što bržim pojavljivanjem na glasačkom listiću.
Oni smatraju da će ovaj potez dovesti do ugrožavanja ključnih zakona i štete po već krhke talijanske finansije.

„Vidjet ćete da će Talijani natjerati Ligu da plati za nož u leđa koji su zabili Italiji“, napisao je na Facebooku lider Pet zvjezdica Liuigi Di Maio.

Di Maio je isključio glasine da će formirati alternativnu koaliciju sa opozicionom Demokratskom strankom. S druge strane, obje stranke smatraju da bi se Conte trebao obratiti parlamentu 20. umjesto 14. avgusta, kada Liga to traži, kao što je na kraju i odlučeno glasanjem u Senatu.

Sekretar Demokratske stranke Nicola Zingaretti objavio je u ponedjeljak poziv za jedinstvo, ponovivši da je ključna odluka o tome hoće li i kada raspisati prijevremene izbore u rukama predsjednika Sergija Mattarelle. Dodao je da se demokrati ne plaše suočavanja sa prijevremenim glasanjem.

Talijanski parlament je obično zatvoren veći dio avgusta. Zemlja nije cijelo stoljeće imala izbore na jesen, jer to vrijeme vlada obično koristi kako bi sastavila budžet.

O narednim koracima će se odlučivati nakon obraćanja Contea pred parlamentom 20. avgusta.

Zbog čega je uhapšena kapetanka broda Sea Watch?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG