Dostupni linkovi

Italijanski predsednik dao mandat Đuzepeu Konteu da formira novu vladu


Italijanski predsednik zvanično je danas zadužio odlazećeg italijanskog premijera Đuzepea Kontea da formira novu vladu socijaldemokrata i svog Pokreta pet zvezdica, saopšteno je iz italijanskog predsedništva.

Antisistemski Pokret pet zvezdica i Demokratska stranka, levog centra, juče su se dogovorile da formiraju novu vladu predvođenu Konteom, čime je za sada izbegnuto održavanje prevremenih izbora, iako neizvesnost ostaje.

Do dogovora je došlo kada je Demokratska stranka pristala na zahtev Pet zvezdica da Konte ponovo bude premijer. Oni su zatim zatražili od predsednika države da Konteu da mandat za formiranje nove koalicione vlade.

Portparol italijanskog predsednika Serdja Matarele rekao je ranije danas da je Konte prihvatio mandat.

Konte je rekao posle sastanka sa predsednikom Matarelom da će se odmah sastati sa predstavnicima partija u nastojanju da uspostavi politiku stabilnosti što je pre moguće posle krize koju je izazvao desničarski vođa Lige Mateo Salvini.

"Ovo je vrlo delikatna faza za zemlju. Treba da izađemo iz političke neizvesnosti što je pre moguće", rekao je Konte , koji je bio primoran da podnese ostavku 8. avgusta kada je Salvini povukao svoju podršku vladi. Populistička vlada je trajala 14 meseci.

Populistički Pokret pet zvezdica i demokrate su se udružile u neuobičajen savez da spreče Salvinijev pokušaj da dođe do vlasti kada je neočekivano povukao podršku vladi i tražio nove izbore, javlja AFP.

Konte se smatra saveznikom Pokreta pet zvezdica iako nije bio član partije kada je postao premijer u junu 2018. On je bio dosta povučen tokom 14-omesečne vlade predvođene Pokretom pet zvezdica ali pre nego što je podneo ostavku on je osudio Salvinija za izazivanja pada vlade.

XS
SM
MD
LG