Dostupni linkovi

Nakon ostavke premijera, moguća nova koalicija u Italiji


Zamjenik premijera Matteo Salvini, premijer Giuseppe Conte i zamjenik premijera Luigi di Majo, oktobar 2018.
Zamjenik premijera Matteo Salvini, premijer Giuseppe Conte i zamjenik premijera Luigi di Majo, oktobar 2018.

Centristička Demokratska stranka spremna je da na pregovore sa Pokretom pet zvjezdica o formiranju vlade nakon kolapsa ranije populističke koalicije, saopćeno je danas iz vodeće italijanske opozicione stranke.

Lider Demokratske stranke, Nicola Zingaretti rekao je kako bi želio da istraži mogućnost koalicije sa Pet zvjezdica u naredne tri godine. Ukoliko ova opcija propadne, Italija će se suočiti sa prijevremenim izborima.

Očekuje se da će talijanski predsjednik Sergio Mattarella započeti dvodnevne razgovore sa liderima stranaka kako bi pronašli izlaz iz političke krize nakon ostavke premijera Giuseppea Contea.

Conte je nadgledao donedavnu koaliciju Pokreta pet zvjezdica i desničarske Lige Sjevera koju vodi ministar unutrašnjih poslova Italije, Matteo Salvini, koji je odlučio izaći iz koalicije, pozvati na glasanje o povjerenju vlade u nadi održavanja prijevremenih izbora.

Salvini, čija je popularnost znatno porasla od prošlih izbora, nije računao na mogućnost koalicije između centrističke Demokratske stranke i Pet zvjezdica.

Uoči najave o mogućoj koaliciji, Zingaretti je postavio pet pravila koja bi morala biti dio bilo kojeg sporazuma, odnosno 'lojalnost članstvu u Evropskoj uniji', 'centralna uloga parlamenta', 'ekonomski razvoj zasnovan na okolišnoj održivosti', 'promjenu u potlici prema migrantima' i 'promjenu u ekonomskoj politici u cilju razvoja'.

Mattarella će se sa strankama sastati u parlamentu u srijedu, no najznačajnije stranke je ostavio za četvrtak.

Salvini je izjavio kako će predsjedniku reći da želi nove izbore. Međutim prema pisanjima italijanskih novina Corriere della Sera, Salvini gaji male nade da će do izbora doći.

"Postoji deset posto šanse", citirale su novine Salvinija, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG