Dostupni linkovi

Udarac Salvinijevom pohodu na premijersku poziciju


Zamenik premijera Mateo Salvini, premijer Đuzepe Konte i zamenik premijera Luiđi di Majo, oktobar 2018.
Zamenik premijera Mateo Salvini, premijer Đuzepe Konte i zamenik premijera Luiđi di Majo, oktobar 2018.

Odlukom italijanskog Senata da se do sledeće nedelje odloži rasprava o krizi u vladi, lider ekstremno desničarske Lige Mateo Salvini (Matteo Salvini) pretrpeo je poraz u pokušaju da se brzo raspišu vanredni izbori kojim bi iskoristio rast svoje popularnosti i došao do premijerske pozicije, pišu svetski mediji.

Odlaganje

Italijanski Senat odlučio je u utorak da za sledeću nedelju odloži debatu o krizi u vladi, osujetivši zahtev zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Salvinija da se brzo raspišu novi izbori, ističe Rojters (Reuters).

Salvini je prošle nedelje objavio kraj vladajuće koalicije s antiestablišmentskim Pokretom pet zvezdica, nastojeći da iskoristi rast svoje popularnosti izazivanjem novih izbora koji bi mu mogli doneti funkciju premijera, ukazuje Rojters uz ocenu da on dominira italijanskom politikom poslednjih godinu dana konstantnom kampanjom, popularnim merama protiv ilegalne imigracije i imidžom čoveka iz naroda.

Salvinijevi planovi, dodaje agencija, ne idu glatko pošto Pet zvezdica i stranke levog centra u parlamentu traže način da se izbegnu izbori skoro četiri godine pre roka. Liga je tražila glasanje o nepoverenju vladi, ali je Senat odbacio da se to tome raspravlja u sredu i umesto toga odlučio da premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) u gornjem domu o krizi govori 20. avgusta.

Lider Lige je, ipak, neočekivano prihvatio zahtev Pet zvezdica da se glasa o značajnoj meri smanjivanja broja poslanika sa 945 na 600, pod uslovom da posle budu održani parlamentarni izbori. Iako bi usvajanje i sprovođenje zakona o smanjenju broja poslanika mogli odložiti izbore, Salvini je rekao novinarima da bi oni i dalje mogli biti održani u oktobru.

Reč predsednika

Posle rasplamsavanja krize vlade, važnu reč može imati italijanski predsednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella), ukazuje britanski Gardijan (The Guardian).

Očajničkom pokušaju Lige, kako piše list, da vanrednim izborima okonča problematičnu koaliciju s Pet zvezdica i kapitalizuje rast svoje popularnost, usprotivili su se senatori tog pokreta, Demokratske partije s levog centra i drugih stranaka.

Salvini strahuje od potencijalnog saveza Demokratske partije i Pet zvezdica koji bi mogli sastaviti privremenu vladu da se usvoji budžet za 2020. uz odlaganje izbora do sledeće godine, za šta se, dodaje Gardian, zalaže bivši premijer iz Demokratske partije Mateo Renci (Matteo Renzi), mada to odbija sadašnji lider te stranke Nikola Zingareti (Zingaretti), kao i lider Pet zvezdica i zamenik premija Luiđi di Majo (Luigi Di Maio).

Ako Konte izgubi poverenje na glasanju 20. avgusta, predsednik raspušta vladu posle čega slede izbori u roku od 45 do 70 dana, mada Matarela ima mogućnosti i da postavi tehničku vladu. Većina polaže nadu da će Matarela, koji je trenutno na odmoru na ostrvu Sardinija, razjasniti situaciju, ali prema izveštajima verovatno neće podržati vladu Pet zvezdica i Demokratske partije.

Prema rezultatima ankete objavljene u ponedeljak, Liga među potencijalnim glasačima ima podršku od 38 odsto, Demokratska partija 23 odsto i Pet zvezdica 16,5 odsto. Stranka Braća Italije s neofašističkim poreklom i potencijalni partner Lige je na osam odsto, a Forca Italia (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi), još jednog saveznika Lige, na 6,5 odsto.

Salvinijev poraz

Salvini je pretrpeo poraz u planovima za prevremene izbore i put do jesenjih izbora sada deluje manje izvesno, budući da saradnja Pet zvezdica i Demokratske partije u utorak sugeriše da se alternativna većina za vladu može naći, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Bivši premijer Renci je rekao da je Salvini "otkrio da je u manjini" i da "mora podneti ostavku i vratit se svom mohitu", povodom Salvinijeve prakse da vodi kampanju na plažama, piše list, ali i ističe da je velika prepreka saveza Demokratske partije i Pet zvezdica upravo sam Renci koji je morao da podnese ostavku 2016, pošto je na referendumu propao njegov predlog reformi.

Dok je Renci predložio savez s Pet zvezdica za prelaznu vladu koja bi usvojila budžet s ključnim rezovima u potrošnji, čime bi se izbeglo automatsko povećenje poreza na dodatu vrednost, drugi istaknuti članovi Demokratske partije pozvali su na ambiciozniji savez s Pet zvezdica koji bi trajao do kraja sadašnjeg saziva parlamenta umesto nekoliko meseci, ukazuje britanski list.

Analitičari kažu da u teoriji postoji alternativna većina za vladu, ali da je Demokratska partija podeljena po pitanju prevremenih izbora, pošto Renci želi da se vrati u centar politike postavljajući sebe kao protivnika Salvinija, dok Zingareti želi nove izbore i da reorganizuje partiju, ističe Fajnenšl tajms. S druge strane, Di Majo je rekao ne želi da "sedne s Rencijem", ali nije isključio saradnju s krilom demokrata koje predvodi Zingareti.

Salvini je pokašao da predupredi savez protiv njega pre glasanja, nudeći pomirenje "prijateljima iz Pet zvezdica" i najavljujući da će Liga podržati glasanje o smanjenju broja poslanika pre izbora. Di Majo je prihvatio ustupak, ali je rekao da "više voli prijatelje koji su odani". Uz to, kako piše Fajnenšl tajms, Salvini se suočio s dodatnim udarcem kada je Forca Italia odbila da ide u predizborni savez s Ligom, navodeći da želi da zadrži svoj identitet.

Haos i po italijanskim standardima

Italija je ušla u krizu i haos, čak i po italijanskim standardima, pošto je Salvini odlučio da obori vladu, ali još nije našao način kako da to uradi, piše Politiko (Politico), uz ocenu da i pored najave šefa Lige o raskidu vladajuće koalicije, vlada ne samo da postoji, već bi mogla potrajati neko vreme.

Mnogi su očekivali da lider Lige povuče svoje ministre iz vlade, čime bi glasanje o nepoverenju moglo biti izlišno i što bi ubrzalo raspisivanje izbora, ali on to nije uradio, i, štaviše, rekao da se slaže s Pet zvezdica da ne treba održati izbore dok se ne usvoji zakon koji bi smanjio broj poslanika u oba doma, podvlači portal i dodaje da bi takva ustavna reforma održala vladu duže vreme pošto je reč o dugom procesu, pri čemu je možda potreban i referendum.

Dok su analitičari zbunjeni zašto je Salvini tražio kraj vlade a onda podržao reformu koja bi mogla da je održi, jedan od zvaničnika Lige je rekao da se Salvini "preračunao...shvatio je da je napravio grešku i pokušava da je ispravi". Salvini negira da želi odlaganje izbora i tvrdi da parlament može da odobri ustavnu reformu koja bi se sprovela u sledećem sazivu, ali, kako ističe Politiko, predsednik Materela ima poslednju reč u raspisivanju izbora i mogao bi da se ne složi sa Salvinijem.

Razvoj u utorak je poslednji preokret u krizi koja je imala već dovoljno zaokreta, trikova i zavera, ocenjuje Politiko i ističe da mnogi od glavnih aktera rade suprotno od onog što govore. Salvini je dugo tvrdio da će vlada trajati najmanje pet godina. Renci se kao lider Demokratske partije protivio dogovoru s Pet zvezdica, a sada traži savez s tim pokretom.

S druge strane, dodaje Politiko, osnivač tog pokreta komičar Bepe Grilo (Beppe Grillo), koji je bio jedan od glavnih sponzora koalicije sa Salvinijem i oštar kritičar Demokratske partije, Ligu je nazvao varvarima i deluje otvoreno za dogovor s demokratama. Čak i po italijanskim standardima, to je previše, ocenjuje Poltiko i citira dnevnik Stampa (La Stampa) koji je postavio pitanje da li će Italija uskoro videti "najspektakularniji zaokret u istoriji".

Populistička obećanja i strahovi na tržištima

Niz italijanskih vlada nije uspeo da bitnije pokrene osmu svetsku privredu, koja je i dalje manja nego pre globalne finansijske krize i to će pokušati i sledeća vlada, verovatno na čelu s populistom Salvinijem koji obećava oštro smanjenje poreza i veću potrošnju, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Mada mnogi italijanski bizisnismeni podržavaju Salvinijev zahtev da se smanje porezi i obnove oronuli putevi i pruge, povećanje budžetskog deficita je protivno pravilima EU o fiskalnoj disciplini, što, kako ističe američki list, povećava opasnost od sukoba s Briselom koji bi mogao uznemiriti tržište obveznica i povećati troškove zaduživanja italijanskih kompanija i domaćinstava.

Akcije italijanskih banaka pale su u petak posle Salvinijeve najave glasanja o nepoverenju, što je naznaka nekoliko teških meseci za italijanska finansijska tržišta, ocenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da je razlika između prinosa na italijanske i nemačke 10-godišnje obveznice, što je važan indikator, imala najveće dnevno povećanje u više od godinu dana, budući da investitori traže veći profit na italijanske dugove.

Italijanske banke su posebno ranjive na produbljavanje političke krize imajući u vidu da su značajno izložene nacionalnom dugu, objašnjava njujorški list i dodaje da bi gubici u bilansima banaka u Italiji mogli smanjiti pozajmice kompanijama, što će otežeti privredni rast.

Finansijska tržista, ukazuje Volstrit džurnal, već su više puta bila zastrašena Salvinijevim planovima za deficit, kao i njegovim poigravanjem s idejom da se snabdevačima u javnom sektoru plaća priznanicama o dugovanjima umesto gotovinom, što bi, prema nekim evroskeptičnim italijanskim političarima, mogla biti osnova za paralelenu valutu i prvi korak ka izlasku Italije iz evrozone.

XS
SM
MD
LG