Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo: Sindikat zdravstvenih radnika stupa u štrajk


Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Amela Softić i predstavnici Vlade KS
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Amela Softić i predstavnici Vlade KS

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) stupiće u štrajk narednog ponedeljka, 2. septembra.

Razlog za štrajk je nepotpisivanje Granskog kolektivnog ugovora koji je istekao 7. novembra 2018. godine. Pored toga, iz Sindikata tvrde da se zdravstvo nalazi u teškoj situaciji te da je deficit kadrova također veliki problem.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić kaže da nisu postigli dogovor na pregovorima sa Vladom Kantona Sarajevo jer su njeni predstavnici odbijali da se pojave u punom sastavu, te da ugovore minimalnu satnicu.

"Ništa nam nisu ponudili i rekli su nam da se javimo u martu iduće godine,“ rekao je Selimić.

Edo Selimić, predsjednik sindikata
Edo Selimić, predsjednik sindikata

Mada u Sindikatu tvrde da se radi o 14.5 miliona eura, u Vladi kažu da je novac koji bi godišnje trebalo izdvojiti da se ispune zahtjevi iznosi oko 16 miliona eura, a koje nisu u mogućnosti obezbijediti u budžetu za 2020. godinu.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić navela je kako će novac biti usmjeren u druge svrhe.

„Mi razumijemo zahtjeve sindikata i žao nam je što nismo postigli dogovor. Mi smo nudili kolektivni ugovor u kome su bila sadržana sva njihova dosadašnja prava uključujući i povećanje plaća od 30 postop koje su postigli i dogovorili prošle godine. Sredstva koje oni sada traže smo usmjerili u programe zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece i invalida u inostranstvu. I mi ove godine zapošljavamo ove 336 novih radnika i 130 radnika za sljedeću godinu.“

I dok u Vladi navode kako je novac u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS novac građana koji ga uplaćuju i koriste, u Sindikatu kažu da se po Zakonu taj novac može raspodijeliti samo na građane i uposlenike u zdravstvu, te da se tim novcem ne mogu opremati, graditi i održavati zdravstvene institucije.

„Neka kažu koliko su od 525 milona eura budžeta za ovu godinu izdvojili za zdravstvo i biće vam jasno koliko vlast drži do zdravstva.“ zaključuje Selimić, te dodaje da je nisko koristiti liječenje teško oboljele djece i invalida kao izgovor, tim prije što je za te potrebe Vlada uplanirala tek pola miliona eura u ovoj, a 2,5 miliona u narednoj godini.

Štrajkom neće biti ugroženi pacijenti, navode i Vlada i predstavnici Sindikata, te će sve neophodne usluge biti i isporučene.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG