Dostupni linkovi

Mostar: Štrajk upozorenja ljekara


Sveučilišna klinička bolnica Mostar
Sveučilišna klinička bolnica Mostar

Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona organizirat će u petak ujutro štrajk upozorenja.

Štrajk će početi u 8 sati i 15 minuta ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na Bijelom brijegu i trajat će pola sata.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK, Marina Berberović.

Podsjećanja radi, ranije je navedeni sindikat za 10. septembar najavio početak generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije. Doktori su okrivili Vladu HN kantona da nije prošle godine ispoštovala odredbe potpisanog kolektivnog ugovora, prema kojem je ljekarima trebala biti povećana plata u tri etape.

Iz sindikata navode da je od 1. jula trebala krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plata, ali do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, Vlada HNK nije u cjelini preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plate.

"Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva već samo da se ispoštuje ono što je potpisano", izjavila je ranije Marina Berberov.

XS
SM
MD
LG