Dostupni linkovi

Otvoreni sukob sarajevskog rektora i profesora Medicinskog fakulteta


Rifat Škrijelj na konferenciji za novinare rekao je da očekuje od Vijeća Medicinskog fakulteta vraćanje vladavine prava u tu instituciju
Rifat Škrijelj na konferenciji za novinare rekao je da očekuje od Vijeća Medicinskog fakulteta vraćanje vladavine prava u tu instituciju

Verbalni sukob obilježio je konferenciju za novinare rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, na kojoj se neočekivano pojavila direktorica Kliničkog centra i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, inače supruga lidera SDA (Stranka demokratske akcije) BiH Bakira Izetbegovića.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pozvao je danas Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakultetu UNSA (Univerzitet u Sarajevu) da poštuju vladavinu zakona, što duže vrijeme, kako je rekao na konferenciji za novinare, oni ne čine.

Nikada do sada u 70 godina postojanja Univerziteta u Sarajevu nije zabilježeno da jedna obrazovna institucija, kao što se trenutno dešava na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ne poštuje zakone, naglasio je na početku press konferencije rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj.

On, naveo je, očekuje od Vijeća Fakulteta vraćanje vladavine prava u tu instituciju.

"Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu se ne poštuje Zakon o visokom obrazovanju i ne provodi, ne poštuje Statut Univerziteta, ignorišu odluke rukovodilaca visokoškolske ustanove, rektora Univerziteta, ignorišu odluke Upravnog odbora Univerziteta, ignorišu odluke inspekcije, ignorišu odluke sudova. Dakle, na toj instituciji ovog časa imamo potpuno odsustvo vladavine prava. Direktno odgovorni su oni koji vode fakultet", kaže Škrijelj.

'Više od milion potrošeno za plaće'

Škrijelj je više puta naglasio da personalno nema ništa protiv nekoga na Medicinskom fakultetu, te pozvao Nastavno-naučno vijeće Fakulteta da prestane koristiti web stranicu, koja je zapravo infrastruktura Univerziteta, za medijsku prepisku i demantije.

"Sve političke proglase, obračun sa političkim zvaničnicima osnivača, nije dopušteno raditi preko infrastrukture Univerziteta. Kad postavite na oglasnoj ploči - a to je moderna web stranica - pismo protiv prvog čovjeka zakonodavne vlasti, ulazite u prostor da on tuži Univerzitet i tu organizacionu jedinicu za zloupotrebu akademskog prostora za iznošenje političkih stavova", smatra Škrijelj.

Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu

Rektor je objasnio i da je i on svjestan mana Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, ali je pozvao Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta da ga moraju poštivati dok se ne naprave izmjene Zakona.

Novinarima je Škrijelj objasnio situaciju u kojoj je Medicinski fakultet UNSA odbio postupati po naređenjima internog revizora, zbog čega je nakon toga on kao rektor zatražio inspekciju od osnivača. Istakao je da je sve dokumente proslijedio institucijama na postupanje.

"Ja i ne smijem sve i kad bih htio, a i neću da skrivam. Potrošeno je preko milion maraka više za plaće, nego što je planirano. Trošeno je od januara do decembra 2018. godine", rekao je Škrijelj.

Na licu mjesta uslijedila je reakcija direktorice KCUS-a (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu) i profesorice na Medicinskom fakultetu, Sebije Izetbegović, kao i dvadesetak profesora Medicinskog fakulteta UNSA.

Oni se, osim dobacivanja, nisu obraćali skupu. Nakon završetka konferencije za novinare, suspendirana dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga i pojedini mediji željeli su snimiti izjave upravo u tom prostoru, međutim, nisu dobili rektorovu dozvolu za to.

"U Kliničkom centru su bile press konferencije, nikada nisam došao na njih, niti sam tražio da se tamo obratim. Ovo je prostor Univerziteta, nije politička tribina. Press konferencija je završena, hvala medijima. Neće biti više obraćanja", rekao je okupljenima Škrijelj.

Izetbegović: Nemam se namjeru braniti

"Ja nisam alfa i omega svih dešavanja", kazala je Sebija Izetbegović nakon današnjeg incidenta.

Podvukla je da se neće braniti od optužbi, a na pitanje da li je aktuelni Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo kreiran po njenim direktivama, je odgovorila:

"Uskoro će neko vjerovatno reći kako uređujem i medije. Nemam se namjeru braniti od takvih stvari. Mislim da je uvijek najbolje da mediji budu svjedoci ovakvim sastancima te da se sami uvjerite na kojem nivou se vodi komunikacija s UNSA."

Zahtjev za smjenu Škrijelja

Rektor Univerziteta u Sarajevu obavijestio je novinare da je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio krivičnu prijavu povodom osnovane sumnje u nezakonito i nesavjesno postupanje odgovornih osoba na Medicinskom fakultetu UNSA.

Na istup rektora Rifata Škrijelja oglasio se i Medicinski fakultet, ponovo putem svoje web stranice, tražeći njegovu smjenu.

"Škrijelj je ponovo pokazao da Univerzitet smatra ličnim vlasništvom, u kojem želi imati faraonske ovlasti, i da profesore Univerziteta ne smatra kolegama, nego podanicima koji ne mogu boraviti i govoriti u istim prostorijama kao on, bez obzira što su ih gradili i održavali i što ih, zajedno s ostalim građanima, plaćaju. Predstavnici Medicinskog fakulteta ne mogu smatrati Univerzitet i njegove prostorije svojima, time je poručio Škrijelj", saopštili su iz Medicinskog fakulteta.

Još 2017. godine, kada su zbog mobinga ili drugih razloga mnogi ljekari napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kojim je upravljala Sebija Izetbegović, sa mjesta dekanese smijenjena je Almira Hadžović-Džuvo.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, pa i Medicinski fakultet, napustili su tada, spekulsali su mediji, svi neistomišljenici Sebije Izetbegović.

Na mjesto Almire Hadžović-Džuvo došla je tada Semra Čavaljuga, koju je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj suspendovao još 2018. godine.

Razlog za to je bilo, navodno to, što se između ostalog, oglušila o sudske odluke i nije vratila na Katedru Medicinskog fakulteta prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, jednog od doktora koji su zbog mobinga napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Svoju karijeru je nastavio u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu, a obrazloženje je bilo da on ne može predavati na Medicinskom fakultetu UNSA, jer ne radi više za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Pitanje Ismeta Gavrankapetanovića

Profesor Ismet Gavrankapetanović nije jedini koji je trebao biti vraćen kao predavač na Medicinski fakultet UNSA.

"Jedan od zahtjeva koji proizlazi iz odluka suda jeste da se neki od profesora vrate na Medicinski fakultet i da budu u onom statusu u kojem su bili prije nego im je raskinut ugovor o radu. To je sud utvrdio, upotrijebiću jedno ime, koje je stalno u medijima, Ismet Gavrankapetanović. Naravno da je konačan cilj da na Medicini (Medicinski fakultet) predaju svi oni profesori koji su sa Medicinskog fakulteta, tamo su izabrani, godinama predavali i samo zato što su promijenili kliniku oni ne mogu više tamo predavati", rekao je Škrijelj na konferenciji za novinare.

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta ponovo je u maju ove godine Semru Čavaljugu imenovalo za dekanesu.

No, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici prije mjesec dana, donijelo odluku da Semra Čavaljuga ne može ponovo biti dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

"Izbor novog rukovodioca organizacione jedinice znači da se bira nova osoba i da se ne može ponovo birati ni izabrati osoba koja je prijevremeno razriješena dužnosti rukovodioca organizacione jedinice, ako je na snazi odluka o prijevremenom razrješenju te osobe", stav je Skupštine KS.

Nakon toga, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj našao se u žiži zbog dešavanja na Medicinskom fakultetu, sa čije zvanične stranice je javnosti više poruka, među ostalima i ona o navodno, nezakonitoj Škrijeljevoj odluci o suspenziji prof. dr. Semre Čavaljuge s mjesta dekanese Fakulteta, kao i o istovrsnoj odluci UO UNSA o Čavaljuginom prijevremenom razrješenju.

Javnosti se nedavno obratio i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je govorio o Zakonu o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

"Senat i rektor Univerziteta su se obratili i prethodnoj i ovoj Vladi za nužnost izmjena ovog Zakona. Jedan od ključnih razloga bilo je stanje na Medicinskom fakultetu. Naime, dekanesa ovog fakulteta gospođa Semra Čavaljuga je smijenjena sa te funkcije aktom rektora Univerziteta zbog nesavjesnog poslovanja, što je imalo sudski epilog. Sudovi su odbili sve apelacije i zahtjeve gospođe Čavaljuge i Fakulteta čime je odluka o smjeni ocijenjena i legalnom”, istakao je Konaković.

Elmedin Konaković: Greškom ranije Vlade dozvoljeno je da Klinički centar "okupira” Medicinski fakultet
Elmedin Konaković: Greškom ranije Vlade dozvoljeno je da Klinički centar "okupira” Medicinski fakultet

'Okupacija Kliničkog centra'

Konaković je objasnio da se najavljenim izmjenama ovog Zakona mijenja sastav i broj ljudi u Naučno-nastavnom vijeću Medicinskog fakulteta.

Greškom ranije Vlade, naveo je, dozvoljeno je da Klinički centar "okupira” Medicinski fakultet jer od 147 članova ovog Vijeća, njih skoro 90 dolazi iz ove Ustanove.

"Kako bi predstavili šta to znači, navest ću primjer Hirurgije sa UKCS koja sa svih svojih 22 uposlenih učestvuju u Nastavno-naučnom vijeću fakulteta, a na predmetu Interna medicina radi 20 uposlenih ove klinike. Svi oni za sedamnaestinu radne norme na Fakultetu dobijaju 1.500 KM mjesečno. To predstavlja okupaciju sistema pogotovo kada se ima u vidu da je Klinički centar federalna institucija koja upravlja važnim segmentom obrazovanja u KS. Ovim su aktima povrijeđeni i Ustav i zakoni KS. Protiv toga se mi aktivno borimo i sigurno ćemo se izboriti”, poručio je Konaković.

Izmjenama Zakona je predviđeno smanjenje broja kliničara Nastavničko-naučnog vijeća Fakulteta na broj kako je to bilo u starom Zakonu prije nekoliko godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG