Dostupni linkovi

Objavljena ruta Povorke ponosa u Sarajevu


Protest pristalica LGBT populacije u Sarajevu, maj 2017.
Protest pristalica LGBT populacije u Sarajevu, maj 2017.

Organizacioni odbor prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa koja će biti održana u Sarajevu 8. septembra, objavio je rutu kretanja povorke koja kreće od Vječne vatre kroz ulicu Maršala Tita.

Završetak Povorke se očekuje na Trgu Bosne i Hercegovine.

Iz Organizacionog odbora su najavili kako će blagovremeno obavijestiti javnost o svim drugim organizacijskim i sigurnosnim mjerama u vezi Povorke ponosa.

Nakon što su iz stranke Narod i pravda ranije pozvali na otkazivanje Povorke ponosa, oglasila se i ambasada Sjedinjenih Država sa podrškom održavanja prve bosanskohercegovačke povorke.

„Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno. Ista ljudska prava za sve – to je suština Povorke ponosa. Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti“, navodi se u izjavi.

Politička stranka Narod i pravda u petak je pozvala organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organiziranja parade, odnosno povorke ponosa u Sarajevu.

Iz organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa prije par dana su podsjetili javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena 1. aprila. "Od prvog aprila do danas, organizatori/ce održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugih relevantnih institucija. Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori/ce smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG