Dostupni linkovi

Razumije li se na Balkanu suština Prajda?


Parada ponosa, Beograd, 2018. godine
Parada ponosa, Beograd, 2018. godine

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Dvadesetak godina nakon Zagreba, Beograda i drugih gradova u zemljama regiona, u Sarajevo bi 8. septembra trebala biti održana prva Parada ponosa. Sama najava izazvala je burnu reakciju javnosti. Bilo je tu i pozitivnih, no većinom su bili negativni komentari, uglavnom izrečeni na društvenim mrežama. Nisu izostale ni prijeteći pozivi na nasilje, govor mržnje, ali napadi.

U centru Sarajeva fizički je napadnuta djevojka, pripadnica LGBTI zajednice, dok je hodala ulicom. Napadač, muškarac srednjih godina, prijetio je njoj i njenoj djevojci zbog njihovog neheteronormativnog izgleda i činjenice da je najavljena prva bosanskohercegovačka povorka ponosa. To im jasno uz prijetnje rečeno. Dva dana poslije djevojka je fizični napadnuta. Kako je navedeno u saopštenju za javnost Sarajevskog otvorenog centra – ovaj napad rezultat je oštre rasprave o najavi prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini'.

Time se otvara pitanje - koliko su ljudi u društvima poput bosanskohercegovačkog, srpskog i crnogorskog uopšte svjesni suštine organizovanja parade ponosa. Zašto neko javno pokazuje, koja je njegova seksualna orijentacija, te koliko je to važno u borbi za ljudska prava? Šta o tome misle mladi Sarajeva, Beograda i Podgorice?

Kakva su razmišljanja mladih Sarajlija, poslušajte u anketi Amira Purića.

Anketa sa mladima Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
Direktan link

Četiri parade ponosa do sada su održane u Crnoj Gori. Prve dvije obilježeli su incidenti, dok su druge dvije prošle mirno. Naša Lela Šćepanović donosi priču o tome kako crnogorski studenti vide razloge organizovanja parade ponosa.

Anketa sa mladima Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
Direktan link

Uprkos napretku i održavanju pet godina parade ponosa u Beogradu, ljudska prava LGBTI populacije u Srbiji i dalje su ugrožena. Prema podacima nevladine organizacije Equal Rights Association (ERA), čak 2/3 građana Srbije se protivi pravu da se LGBT osobe vjenčavaju, a 28 posto misli da je homoseksualnost bolest. Mladi sa kojima je razgovarao naš Dušan Komarčević imaju različite stavove o Paradi ponosa.

Anekta sa mladima Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

Protest protiv nasilja, nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gay, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, suština je parade ponosa. Vladana Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra, jedan od organizatora bh. prve povorke ponosa objašnjava:

Intervju sa Vladanom Vasić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o „Viziji mladih za budućnost BiH“, zajedničkom dokumetnu studenata iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara. Iz Brčkog donosimo priču koja je dokaz da je inkluzija u bh. školama zaista moguća. Govorimo i o filmu o svakodnevnici djece izložene nasilju u školi i porodici.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 14.04.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG