Dostupni linkovi

Skupština CG: Kompletiran Odbor za reformu izbornih zakona


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Bez glasanja opozicionih poslanika i uz uzdržanost poslanika vladajućih Socijaldemokrata, parlamentarna većina Skupštine Crne Gore, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), usvojila je odluku po kojoj je kompletiran sastav skupštinskog Odbora, koji bi trebalo da reformiše izborno i drugo zakonodavstvo, kako bi se obezbijedili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

Tokom višesatnog zasjedanja, opozicione partije su se oštro suprotstavile tom prijedlogu, jer su glasovima vladajuće većine obezbjeđena dva mjesta za poslanike opozicione Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

Opozicione stranke su bile jedinstvene u stavu da svaki opozicioni poslanički klub treba da ima predstavnika u Odboru za izmjenu izbornog zakonodavstva. Za opozicione stranke, koje su odbile da se izjasne prilikom glasanja, to podrazumijeva da Demokratskoj Crnoj Gori može pripasti samo jedno mjesto u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, a drugo mjesto treba da pripadne klubu nezavisnih poslanika.

Ipak, vladajuća Demokratska partija socijalista i poslanici manjinskih nacionalnih stranaka su podržali prijedlog po kome će dva mjesta u Odboru za izmjenu izbornog zakonodavstva zauzeti dva poslanika Demokratske Crne Gore.

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva je reafirmisan nakon medijacije Evropske unije sa ciljem da se u Crnoj Gori prevaziđe politička kriza nastala nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Evropska unija insistira da naredni parlamentarnih izbori u Crnoj Gori budu održani u ambijentu u kome će svi učesnici priznati rezultate i regularnost tih izbora. Ponovno uspostavljanje političkog dijaloga u Crnoj Gori i reforma izbornih zakona, trebalo je da otpočne preko novog sastava Odbora za reformu izbornog zakonodavstva u kome je predviđeno da participira po sedam članova vlasti i opozicije.

Ključni problem su bila dva opoziciona mjesta u Odboru koja je za sebe obezbijedila Demokratska Crna Gora, uz podršku vladajuće Demokratske partije socijalista. To je izazvalo unutarpozicioni sukob.

Opozicioni Demokratski front, poseban klub poslanika, Socijaldemokratska partija i nezavisni poslanici su, tokom povremene vrlo tenzične rasprave, iznijeli niz optužbi na račun Demokratske Crne Gore i vladajuće Demokratske partije socijalista tvrdeći: da su napravili tajni dogovor na štetu opozicije i da je davanje dva mjesta Demokratskoj Crnoj Gori kršenje zakona, pravno nasilje i politička prevara. Poslanici opozicije su saopštili da, pod takvim uslovima i epiloga, najvjerovanije neće učestvovati u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Obrazlažući politički neuobičajenu podršku, kojom će opoziciona Demokratska Crna Gora imati dva člana u Odboru za izmjene izbornog zakonodavstva, poslanici Demokratske partije socijalista su saopštili da su otvoreni za proširenje Odbora i najavili da će predložiti izmjenu odluke o formiranju Odbora. Interes vladajuće partije je da se nastavi rad Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, rečeno je tokom skupštinske sjednice.

Inače, Demokratska Crna Gora od parlamentarnih izbora bojkotuje rad Skupštine Crne Gore i najavila je da će ostati u bojkotu "do realizacije svih konačnih rješenja koje dogovori Odbor za izmjenu izbornog zakonodavstva".

XS
SM
MD
LG