Dostupni linkovi

Merkel: Moguće je pronaći rješenje za irsku granicu u narednih 30 dana


Britanski premijer uz vojne počasti dočekan u Njemačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je u srijedu da Velika Britanija i Evropska unija mogu pronaći rješenje za irski 'backstop' (zaštitnu mjeru kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Irske i Sjeverne Irske) u narednih trideset dana, što je protumačeno kao mogući signal da je Merkel voljna na kompromis sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

'Backstop' je uvijek bio rezervna opcija koja bi se koristila dok se ne pronađe rješenje, rekla je Merkel prije sastanka sa Johnsonom. "Rečeno je da ćemo pronaći rješenje u naredne dvije godine. Ali jednako tako, mogli bismo ga naći u narednih 30 dana, zašto ne?", izjavila je Merkel.

'Backstop' kojeg Johnson želi ukloniti iz sporazuma o izlasku između Britanije i Evropske unije koji je postigla bivša premijerka Theresa May, tražio bi od Britanije da se pridržava određenih pravila Evropske unije ukoliko drugi način za održavanje granice nevidljivom između Sjeverne Irske i Irske, ne bi mogao biti pronađen. Dublin tvrdi da je ovo ključna stavka za održavanje mira na irskom ostrvu. Sporazum o Brexitu je tri puta odbačen u britanskom parlamentu upravo zbog rješenja za irsku granicu.

Dva lidera susrela su se danas tokom Johnsonove prve zvanične posjete Berlinu.

Tokom zajedničke medijske konferencije Johnson je rekao da je Britanija željela brzi Brexit ali da 'nedemokratski backstop' mora biti uklonjen kako bi se spriječio izlazak Britanije bez dogovora 31. oktobra.

"Potrebno nam je da se 'backstop' ukloni. Ako to možemo učiniti onda sam apsolutno siguran da možemo krenuti naprijed", saopštio je Johnson.

Merkel je rekla da želi od Britanije da jasno kaže šta oni misle da je rješenje za problem na granici između Irske, članice EU i Sjeverne Irske koja pripada britanskoj teritoriji.

"Saslušat ćemo prijedlog Britanije prvo", rekla je Merkel. "Nama je cilj da očuvamo integritet jedinstvenog tržišta", dodala je.

XS
SM
MD
LG