Dostupni linkovi

Pelosi: Brexit bez dogovora ugrožava sporazum sa SAD


U.S. - Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., talks to the media at a news conference on Capitol Hill in Washington, Thursday, May 2, 2019

Trgovinski sporazum između Sjedinjenih Država i Velike Britanije neće biti odobren u Kongresu ukoliko Brexit naruši mirovni sporazum kojim je okončan sukob u Sjevernoj Irskoj 1998. (Good Friday Agreement) saopštila je predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi.

Moguće ponovno postavljanje granične kontrole između Sjeverne Irske i Republike Irske, ukoliko Britanija 31. oktobra napusti EU bez sporazuma, može biti prijetnja sporazumu iz 1998. godine koji je okončao decenije krvoprolića u Sjevernoj Irskoj.

"Bez obzira koji oblik zauzme, Brexitu se ne može dozvoliti da ugrozi 'Good Friday Agreement' uključujući granicu između Republike Irske i Sjeverne Irske", rekla je Pelosi u saopštenju, prenosi Reuters.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pregovara sa Britanijom sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi stupio na snagu nakon britanskog izlaska iz Europske unije, zakazanog za 31. oktobar.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, rekao je tokom ovosedmične posjete Londonu da će Washington sa oduševljenjem podržati Brexit bez dogovora ako to odluči britanska vlada i da će trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama pomoći ublažavanje izlaska Britanije iz EU.

Britanski premijer Boris Johnson je u više navrata ponovio da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

XS
SM
MD
LG