Dostupni linkovi

Indija navodi da je komunikacija u Kašmiru djelimično obnovljena


Pekari u Srinagara, Kašmir
Pekari u Srinagara, Kašmir

Usluge fiksne telefonije obnavljaju se u dijelovima indijskog Kašmira, navela je Indija.

Sedamnaest od 100 telefonskih centrala u dolini Kašmira radi, kazali su zvaničnici. Usluge interneta i mobilnih telefona i dalje su obustavljene.

Većina tog područja nalazi se "pod ključem" otkako je indijski premijer Narendra Modi odlučio ovog mjeseca da ukine tom regionu specijalni status.

Stotine ljudi, uključujući lokalne političare, ostaju u pritvoru.

Indijska vlada kaže da se ukidaju ograničenja sa 35 policijskih stanica u dolini Kašmira, dok bi škole trebalo da se ponovo otvore od ponedjeljka, zajedno sa vladinim uredima.

Većina telefonskih centrala trebala bi biti funkcionalna do nedjelje naveče, rekli su zvaničnici.

U Džamuu usluge fiksne telefonije funkcionišu normalno, a obnovljene su i mobilne usluge u pet okruga, dodali su zvaničnici.

Početkom mjeseca su u Kašmiru prekinute telefonske i internet veze, a zabranjeno je okupljanje u javnosti neposredno nakon što je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo specijalni status tog regiona u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premiještanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama sigurnosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podjelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG