Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': Nema pregovora sa Vučićem, bojkot izbora


Predsedništvo Srbije okruženo zahtevima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ i građani su na demonstracijama u subotu „ogradili“ zgradu Predsedništva Srbije u Beogradu transparentima na kojima su ispisane 42 preporuke stručnog tima protesta.

Tokom ovog performansa zgradu su obezbeđivale pripadnice brigade specijalne jedinice vojne policije „Kobre“, koje su ove sedmice postavljene kao obezbeđenje na insistiranja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tražio i da se ukloni metalna zaštitna ograda ispred Predsedništva.

„Ispred zgrade Predsedništva, odakle je predsednik Srbije, tako teatralno skinuo zaštitne ograde ove nedelje, smo mu danas postavili nove ograde. Ograde od preporuka našeg stručnog tima u 42 tačke. Time mu poručujemo da je jedina ograda između nas i njega – zakon“, rekla je Mila Jovanović, iz organizacije protesta „1 od 5 miliona“.

Okupljeni su ispred Predsedništva skandirali "Uhapsite Vučića" i “Čuvajte se Jutke”, aludirajući na nekadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića, inače funkcionera Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) kome se trenutno sudi zbog seksualnog uznemiravanja njegove bivše saradnice. Nakon desetak minuta šetnja je nastavljena.

Ovaj performans je izveden tačno nedelju dana nakon incidenta koji se dogodio na istom mestu kada je obezbeđenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića fizički sprečilo tročlanu delegaciju protesta da ostavi zahteve na stepeništu Predsedništva. Tokom naguravanja lakše je povređen jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

"Bojkot izbora, jer Vučić bojkotuje zakon"

U današnjem obraćanju okupljenima kod Terazijske česme Marković je pozvao građane Srbije na bojkot predstojećih redovnih parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da budu održani iduće godine.

"Pozivamo na bojkot izbora, jer je Aleksandar Vučić preuzeo sve institucije, zato što on bojkotuje zakon, zdrav razum i sve nas", rekao je Marković.

"U ovakvoj atmosferi će izbori izgledati jao lica ljudi koji su prethodnih meseci šetali na protestima i koje su tukli samo zato što su protiv vlasti", dodao je on.

Organizatori su na dašanjem okupljanju izrazili podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu od ponedeljka u centru Beograda.

Pripadnice jedinice Kobre su obezbeđivale zgradu Predsedništva Srbije
Pripadnice jedinice Kobre su obezbeđivale zgradu Predsedništva Srbije

Protestna šetnja se odvijala rutom od Terazijske česme ka zgradi Predsedništva Ulicom kralja Milana do Resavske ulice, Bulevarom kralja Aleksandra, potom Takovskom ulicom do zgrade RTS-a.

Podsetimo, na prethodnom okupljanju 10. avgusta, došlo je do incidenta kada tročlanoj delegaciji protesta nije bilo dozvoljeno da na stepeništu Predsedništva ostavi zahteve demonstranata.

Kada su okupljeni pokušali da uklone zaštitnu metalnu ogradu koja je bila postavljena oko zgrade Predsedništva, u tome ih je sprečilo brojno obezbeđenje u civilu. Pripadnici obezbeđenja su upotrebili fizičku silu prema jednom od organizatora protesta Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu.

Dan kasnije na konferenciji za štampu Marković je medijima rekao da mu je u Urgentnom centru konstatovano nagnječenje rebara i nagnječenje levog potiljačnog dela glave.

Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Komentarišući taj incident, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su pripadnici Vojske Srbije, koji su zaduženi za njegovo obezbeđenje, reagovali u skladu sa zakonom. On je tom prilikom rekao da je od nadležnih u Vojsci i Policiji zatražio da ubuduće Predsedništvo obezbeđuju samo pripadnice Bataljona vojne policije "Kobre", te da se ukloni zaštitna ograda, što je učinjeno ove sedmice.

Zbog incidenta ispred Predsedništva, organizatori protesta "1 od 5 miliona" su 16. avgusta podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv N.N. lica.

Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod sloganom 'Stop krvavim košuljama' zbog toga što je grupa ljudi, koju nadležni još nisu procesuirali, u Kruševcu prebila opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv im je promenjen u '1 od 5 miliona' posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je rekao: "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

Jedan od glavnih zahteva protesta je objektivno izveštavanje RTS-a. Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, uz fer politički program na javnom servisu, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje, kako tvrde, vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" su prethodno dali rok vlastima da ispune njihove uslove do 1. septembra.

Inače, ovonedeljni protest održan je uoči treće runde dijaloga predstavnika vlasti i dela opozicionih stranaka, u organizaciji nevladine Fondacija za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Na prethodna dva sastanaka tema su bila izborni uslovi, dok bi na narednom susretu, 19. avgusta, trebalo da bude reči o slobodi medija.

XS
SM
MD
LG