Dostupni linkovi

Protest 'Stop krvavim košuljama' u Beogradu


Protest opozicije i građana u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

U Beogradu je završena protestna šetnja "Stop krvavim košuljama", u kojoj je učestvovalo više hiljada ljudi.

Konkretan povod za protest bio je nedavni napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, ali i "podsećanje na sve napadnute građane, novinare, aktiviste civilnog sektora i političare".

Skup su neformalno organizovali predstavnici opozicionog "Saveza za Srbiju", ali na skupu nije bilo stranačkih obeležja.

Pogledajte snimak protesta:​


Građani su se najpre okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta gde im se obratio glumac Branislav Trifunović. On je rekao da "ima mnogo glava za razbijanje", i poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će "morati da razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti".

Iako su njihova obraćanja bila najavljena, i pojavili su se ispred Filozofskog fakulteta, košarkaški trener Duško Vujošević i glumica Mirjana Karanović nisu govorili.

"Rečeno nam je da će ukoliko oni govore nastati nemiri i da će se neko pobuniti. Oni su ovde sa nama i nisu se uplašili, odluka organizatora je da ne želimo bilo kakvu krv, probleme", rekao je Branislav Trifunović.

Skupu su prisustvovali lideri većeg dela opozicije, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Balša Božović, Boško Obradović, Borko Stefanović, i drugi.

Protestnu kolonu sa transparentom "Stop krvavim košuljama" predvodili su lideri Saveza za Srbiju, uz dobošare.

Protestna šetnja je počela od Studentskog trga u centru Beograda, do Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije, koju pojedini opozicioni političari optužuju za pristrasno izveštavanje u korist vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Učesnici skupa duvali su u pištaljke i vuvuzele i uzvikivali "Stranko napredna", "Izlazite napolje" i "Nećete se izvući".

Posle prolaska pored Skupštine Srbije, protestna šetnja nastavljena je do zgrade Radio-televizije Srbije, gde su učesnici uzvikivali "ua" i "izlazite napolje".

Građani su nosili i veliki transparent "Uvek pištaljka, nikad više puška".

Protest u Beogradu nastavak je aktivnosti opozicionih predstavnika koji su u četvrtak napustili skupštinsku sednicu na kojoj se raspravljalo o Predlogu budžeta za 2019. godinu, a zatim su u noći između četvrtka i petka proveli noć u parlamentu i na svaka dva sata održavali konferencije za medije, u znak protesta zbog toga što nemaju mogućnosti da predstave svoje amandmane.

Beogradski protest održava se nakon mitinga u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda, u kom je 23. novembra napadnut Borko Stefanović, zajedno sa trojicom predstavnika njegove Levice Srbije. Stefanović je napadnut sa leđa i, između ostalog, primio je udarac u glavu štanglom.

Opozicioni Savez za Srbiju je nakon napada na Stefanovića zbog kog su privedena trojica napadača, optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku da stoji iza napada, tvrdeći da su napadači povezani sa šefom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavom Gašićem iz Kruševca, koji je visoko pozicioniran u Srpskoj naprednoj stranci.

XS
SM
MD
LG