Dostupni linkovi

’1 od 5 miliona’: Krivična prijava zbog incidenta ispred Predsedništva


Kao svedoke ćemo pozvati Vučića i Vulina: Srđan Marković pokazuje krivičnu prijavu

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, koji je povređen u incidentu sa pripadnicima obezbeđenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom protesta 10. avgusta ispred zgrade Predsedništva, izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv N.N. lica.

„Kao svedoke ćemo pozvati Vučića i ministra (odbrane Aleksandra) Vulina da nam kažu ko su bila ta lica, pošto su rekli da znaju. Da obezbeđenje predsednika postupa po njegovom naređenju dokaz je i ograda koju su skinuli posle njegove naredbe. U skladu sa tim, red je i da nam kaže ko je naredio da nas prebiju“, rekao je u petak Marković na konferenciji za medije ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu.

Marković je rekao da su pripadnici vojne policije, koji zajedno sa specijalnim jedinicama „Kobre“, obezbeđuju predsednika Republike, prekršili Pravilnik o svojim ovlašćenjima „na više različitih načina“.

„Kada su izleteli iz zgrade nisu nas ni upozorili niti su se predstavili kao što je Pravilnikom propisano. Primena sile sa njihove strane bi bila pravilna da su me mirno skupili i stavili na zemlju i posle predali policiji. Oni to nisu uradili, već su primenili prekomernu upotrebu sile i nasilno krenuli da me biju, što nije ni po jednom pravilniku i što predstavlja nasilničko ponašanje“, rekao je Marković.

Podsetimo, tokom protesta "1 od 5 miliona" 10. avgusta u Beogradu Tročlanoj delegaciji nije bilo dozvoljeno da na stepeništu Predsedništva ostavi zahteve. Oko Predsedništva je bila postavljena mobilna metalna ograda. Kada su okupljeni pokušali da uklone ogradu, u tome ih je sprečilo brojno obezbeđenje u civilu. Pripadnici obezbeđenja su upotrebili fizičku silu prema Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu i vratili ga sa druge strane.

Nakon kraćeg vremena tročlanoj delegaciji je ipak bilo dozvoljeno da prođe sa zahtevima.

Dan kasnije, Marković je rekao da mu je u Urgentnom centru konstatovano nagnječenje rebara i nagnječenje levog potiljačnog dela glave.

Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00


Predstavnici protesta „1 od 5 miliona“ su u petak na portirnici Radio-televizije Srbije predali CD sa snimcima na kojima se, kako kažu, vidi ono što se dešavalo 10. avgusta.

„Na RTS-u nismo mogli da vidimo drugo mišljenje, već samo još jedan monolog Aleksandra Vučića, a nas niko nije pozvao da kažemo svoje mišljenje da ispričamo šta se stvarno tamo desilo i da se pokažu snimci kako su mlade ljude i narod tukli pripadnici vojske prvi put posle 9. marta 1991. godine“ , rekao je Marković.

Organizatori protesta su najavili da će se naredne demonstracije održati u subotu, 17. avgusta po 37. put u Beogradu.

XS
SM
MD
LG