Dostupni linkovi

Postoji li kontrola za obezbeđenje bez uniforme u Srbiji?


Učesnici protesta "1 od 5 miliona" sa leve i pripadnici vojnog obezbeđenja (u civilu) sa desne strane zaštitne ograde tokom protesta u subotu 10. avgusta
Učesnici protesta "1 od 5 miliona" sa leve i pripadnici vojnog obezbeđenja (u civilu) sa desne strane zaštitne ograde tokom protesta u subotu 10. avgusta

Dva dana nakon incidenta tokom protesta "1 od 5 miliona", ispred zgrade Predsedništva Srbije u centru Beograda se uklanja zaštitna ograda.

Takođe, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević je najavila da će subotom, kada se održavaju antivladini protesti u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva u obezbeđenju biti devojke, pripadnice vojne specijalne jedinice Kobre sa oznakama i najverovatnije u vojnim uniformama kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

To je, za sada, jedini epilog incidenta koji se dogodio ispred Predsedništva Srbije, kada je u subotu 10. avgusta vojno obezbeđenje u civilu upotrebilo fizičku silu kako bi sprečilo učesnike protesta da preskoče postavljenu ogradu i ostave listu predloga za fer izbore za predsednika Aleksandra Vučića.

Gde je bila policija?

Pripadnici vojske po zakonu mogu da koriste fizičku silu prema civilima kada obavljaju poslove obezbeđenja, ali njihovo postupanje u ovom slučaju, kako se vidi iz objavljenih snimaka na društvenim mrežama, nije bilo suzdržano, kaže za radio Slobodna Evropa (RSE) Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Nije bila suzdržana i srazmerna opasnosti koja je pretila zakonom zaštićenom dobru, u ovom slučaju to je zgrada Predsedništva. Takvo postupanje je najverovatnije posledica toga što službena lica Vojske Srbije nisu obučena da čuvaju javni red i mir, što je najpre zadatak policije", kaže Đorđević za koga je čudno što na mestu događaja nije bilo uniformisane policije.

Tročlanoj delegaciji nije bilo dozvoljeno u subotu, u završnici protesta, da na stepeništu Predsedništva ostavi zahteve. Oko Predsedništva je bila postavljena mobilna metalna ograda.

Tada su okupljeni pokušali da uklone ogradu, ali ih je u tome sprečilo brojno obezbeđenje u civilu. Pripadnici obezbeđenja su upotrebili fizičku silu prema Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu i vratili ga sa druge strane.

Nakon kraćeg vremena tročlanoj delegaciji je ipak bilo dozvoljeno da prođe sa zahtevima.

"Iz snimaka koji su javno dostupni ne vidi se i ne čuje se da su službena lica upozorila Srđana Markovića da će upotrebiti neko od sredstava prinude, u ovom slučaju fizičku silu, što je bilo moguće u datom trenutku i obavezno po zakonu", navodi Đorđević.

Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Ko je naredio upotrebu sile?

Organizatori protesta traže odgovor ko je u Vojno bezbednosnoj agenciji naredio upotrebu sile, dok predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da je bila u okviru zakona i blaga.

Nakon incidenta, dve mere, uklanjanje ograde i devojke u obezbeđenju, najavio je Vučić juče na pres konferenciji.

Nešto pre njegovog obraćanja medijima, učesnik protesta Srđan Marković pokazao je novinarima modrice po telu, povrede zbog kojih je završio u Urgentnom centru.

Postupanje obezbeđenja nije bilo suzdržano i srazmerno opasnosti koja je pretila zakonom zaštićenom dobru: Saša Đorđević
Postupanje obezbeđenja nije bilo suzdržano i srazmerno opasnosti koja je pretila zakonom zaštićenom dobru: Saša Đorđević

Vučić je izjavio da misli da je reakcija obezbeđenja u civilu bila po zakonu, jer je sprečila pokušaj upada u Predsedništvo nasilnim rušenjem ograde, da je bila blaga a da su posledice bile "dve ogrebotine" od kojih je jedna od njih na pripadniku obezbeđenja.

Organizatori protesta "1 od 5 miliona", pak, zahtevaju hitan odgovor iz Vojno-bezbednosne agencije na pitanje ko je naredio "brutalno prebijanje demonstranata".

Saša Đorđević smatra da unutrašnja kontrola Vojno-bezbednosne službe treba da proveri šta se događalo te večeri i ko su bili akteri intervencije prema učesnicima protesta.

Zašto nisu nosili uniforme?

Za Sofiju Mandić iz nevladinog Centra za pravosudna istraživanja problematično je to što su pripadnici obezbeđenja po pravilu, a ne samo u ovom slučaju, u civilu, pa ih je teško identifikovati i razlikovati od raznih privatnih i partijskih bodigardova.

"I vojska i policija, koje po zakonu mogu da obezbeđuju predsednika, po pravilu moraju da nose uniformu. Samo izuzetno oni mogu da nastupaju u civilu ili u svojoj građanskoj uniformi. Ne postoji ni jedan razlog da oni koji čuvaju predsednika u zgradi ili ispred zgrade Predsedništva ne nose uniforme", objašnjava Mandić.

Predsednik Vučić je za pripadnike obezbeđenja rekao da su "momci koji vole Srbiju", a za to mu je bio argument što su se, kako je rekao, za nju borili na Kosovu i na drugim ratištima.

Ko krši pravila?

Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) kaže da se ranije znalo koja služba obezbeđuje kog funkcionera.

Navodi, najpre, primer bivšeg predsednika SFRJ (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija) Josipa Broza Tita za koga je bilo poznato da je dobro čuvan. Kaže, postojala su čvrsta pravila, njega su u Belom dvoru i drugim objektima čuvali pripadnici vojske, a izvan tih objekata pripadnici službi bezbednosti.

Red u državi uspostavlja isključivo Vučić, tako da je iluzorno raspravljati o bilo čemu ozbiljnom
Zoran Mijatović

Na početku 2000-ih takođe, kaže Mijatović, znalo se da premijera Zorana Đinđića čuva policija a predsednika Vojislava Koštunicu, Vojska. A onda su došla neka druga vremena u kojima se, kaže sagovornik RSE, više ne zna red.

On navodi da je to počelo sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem (2004-2012) koji je birao svoje obezbeđenje a nastavilo se kasnije kada "red u državi uspostavlja isključivo Vučić, tako da je iluzorno raspravljati o bilo čemu ozbiljnom".

Mijatović kaže da je to deo ambijenta u kome se ne poštuje struka i znanje, pa ni u ovoj oblasti.

Inače, nema najave da će biti ispitana opravdanost upotrebe sile 10. avgusta prema učesnicima antivladinih protesta koji, podsetimo, pod nazivom "1 od 5 miliona" traju od novembra prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG