Dostupni linkovi

Rusija optužuje SAD za miješanje u izbore objavom mape protesta


Moskovska policija privodi demonstrante
Moskovska policija privodi demonstrante

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je optužilo Ambasadu SAD-a u Moskvi za miješanje u unutrašnja pitanja Rusije objavom mape na društvenim mrežama koja pokazuje predloženu rutu neovlaštenih antivladinih protesta u Moskvi.

Ministarstvo navodi u saopćenju da je pozvalo visokog američkog diplomatu na razgovor o postu američke ambasade na društvenim mrežama, uključujući i mapu protesta od 3. augusta koju je sačinila ruska opozicija.

"Naglašavamo da smatramo objavu te rute promoviranjem učešća (u protestima) i pozivamo na akciju protiv onoga što predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja naše zemlje", saopćilo je Ministarstvo, prenosi Reuters.

Nekoliko stotina demonstranata privedeno je u subotu (3. august) na protestima u centru Moskve, na kojima opozicija traži fer izborne uslove. Isti scenarij dogodio se i ranije, 27. jula (subota), kada je policija uhapsila više od hiljadu demonstranata.

Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar.

Evropska unija je osudila hapšenja demonstranata u Moskvi "i nesrazmjernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata" tokom protesta u ruskoj prijestolnici.

Amnesty International je naveo da su "nepotrebna i prekomjerna" upotreba sile od policije i "neosnovane optužbe" protiv demonstranata "simptom dubokog nepoštovanja Kremlja prema ljudskim pravima i njegove odlučnosti da razbije miran protest".

Pomoć sveštenika tokom nereda u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

XS
SM
MD
LG