Dostupni linkovi

EU osuđuje hapšenja i upotrebu sile tokom protesta u Moskvi


Tokom protesta uhapšeno je preko 1.300 ljudi, podatak je OVD-a

Evropska unija (EU) osuđuje hapšenja „i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ tokom jučerašnjih protesta u Moskvi, navodi se u saopštenju press službe EU.

Policija je saopštila da je uhapsila 1.074 osobe, dok nezavisna organizacija OVD -Info javlja da je broj uhapšenih na moskovskim demonstracijama bio 1.373. Kako se navodi, veći broj privedenih pušten je tokom noći.

Protest je održan zbog odbijanja kandidatura pojedinih opozicionih političara za lokalne izbore. Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar. Nekoliko opozicionih aktivista koji su želeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je pre protesta na različitim lokacijama u gradu.

„Hapšenja i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata prati i zabrinjavajući niz hapšenja i policijskih racija protiv opozicionih političara koje su sprovedene proteklih dana. Time su još jednom narušena osnovna prava izražavanja, udruživanja i okupljanja. Ova prava građana deo su ruskog ustava i očekujemo da budu zaštićena“, navodi se u saopštenju EU.

Iz Evropske unije je saopšteno i da je neophodno da se stvore uslovi za fer izbore i inkluzivno političko okruženje, kako bi predstojeći lokalni izbori u Rusiji, najavljeni za septembar ove godine, „predstavljali istinski demokratski proces“.

Moskovska policija tukla te privodila demonstrante i opozicionare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u nedelju, dan nakon privodjenja preko hiljadu demonstranata koji su protestovali protiv vlasti, predvodio paradu ruske flote koja je održana u Sankt Peterburgu.

Putin se rano jutros ukrcao na jedan od brodova koji su učestvovali u paradi u Finskom zalivu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG