Dostupni linkovi

Stotine uhapšenih na protestima u Moskvi


Policija tuče demonstrante u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Policija tuče demonstrante u Moskvi

Nekoliko stotina demonstranata privedeno je na protestima u centru Moskve, na kojima opozicija traži fer izborne uslove.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na nezavisnu monitoring grupu, uhapšeno je oko 600 demonstranata.

Policija je neposredno pred proteste privela i poznatu opozicionu aktivistkinju Ljubovu Sobol.

Sobol, koja štrajkuje glađu, je pozvala ljude da dođu na proteste. Privedena je dok je bila u taksiju, pokušavajući da dođe na proteste, javlja Rojters.

"Na osnovu čega me privodite", ponavljala je dok ju je policija odvodila u policijska kola.

Rusko pravosuđe je u subotu najavilo i otvaranje istrage za pranje novca Fondacije za borbu protiv korupcije glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navalnoga,

Privedena opoziciona aktivistkinja u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Uprkos nasilju prethodne subote i zabrani okupljanja, još jedan protest u Moskvi počeo je nešto posle 13 časova zbog nezadovoljstva odlukom izborne komisije koja je onemogućila opozicionim političarima da se kandiduju na lokalnim izborima u prestonici Ruske Federacije.

Policija je pred proteste rasporedila veliki broj snaga u centralnoj zoni grada, podigla velike metalne barikade u nekim delovima, uključujući i ulicu Tverskaja, gde su se prošle nedelje sukobili sa demonstrantima.

Na prethodno održanim demonstracijama 27. jula, uhapšeno je više od hiljadu ljudi, a održane su uprkos upozorenju moskovskih vlasti da organizatori nemaju dozvolu za održavanje protesta.

Ruska policija je oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve prošle subote, a neki demonstranti su pretučeni tokom sukoba sa policijom.

Pomoć sveštenika tokom nereda u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Nekoliko opozicionih aktivista koji su želeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je pre protesta na različitim lokacijama u gradu. Među onima koji su bili u pritvoru su opozicionari i potencijalni kandidati - uključujući Ivana Ždanova, Ilju Iašina i Dmitrija Gudkova, preneli su repoteri RSE.

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen je 24. jula i osuđen na 30 dana zatvora zbog pozivanja na neodobreni skup u Moskvi.

Odluka izbornih vlasti da zabrani nekim opozicionim kandidatima da se kandiduju doneta je zbog navodno nedovoljnog broja prikupljenih potpisa. Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar, odbornici skupštine biraju se na pet godina, a skupština je sada pod kontrolom vladajuće Jedinstvene Rusije.

Nakon demonstracija u subotu, Rusija je pokrenula istragu, a najavljeno je da će biti podignute tri krivične prijave za nasilje nad policijom i drugim zvaničnicima na protestu.

Evropska unija (EU) osudila je hapšenja „i nesrazmernu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ tokom prošlonedeljnih protesta u Moskvi, navedeno je u saopštenju pres službe EU.

Protesti zbog odbijanja kandidature opozicionih političara na lokalnim izborima u Moskvi traju od polovine jula. Na jednom od većih protesta 20. jula prisustvovalo je više od 10.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG