Dostupni linkovi

U Moskvi na demonstracijama opozicije više od hiljadu uhapšenih


Moskovska policija tukla te privodila demonstrante i opozicionare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Ruska policija je u subotu oštro reagovala u akciji protiv demonstranata koji su se okupili u centru Moskve.

Policijski zvaničnici su saopštili da su uhapsili više od hiljadu učesnika neodobrenog protesta održanog zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih političara za lokalne izbore.

Izbori za moskovsku skupštinu raspisani su za 8. septembar.

Ispred kabineta gradonačelnika bilo je guranja demonstranata i policije koja je povremeno ulijetala u masu s podignutim pendrecima.

Reporteri RSE prenose da su se, po početku policijske akcije, mogli čuti neki od demonstranata koji su pevali rusku himnu dok su drugi skandrali “Nenaoružani smo”, “Pošteni izbori”, “Rusija će biti slobodna”.

Hapšenja pre protesta

Nekoliko opozicionih aktivista koji su želeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je pre protesta na različitim lokacijama u gradu.

Među onima koji su bili u pritvoru su opozicionari i potencijalni kandidati - uključujući Ivana Ždanova, Ilju Iašina i Dmitrija Gudkova, preneli su repoteri Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ždanov je bio među opozicionarima koji su pušteni predveče, ali je kasnije ponovo uhapšen, zajedno sa još desetinama demonstranata, u blizini stanice Trubnaja moskovskog metroa

Drugi talas privođenja je usledio nakon što su opozicionari pozvali da se na toj stanici nastavi protest.

Aleksandra Parušina, predsednica moskovskog odbora opozicione stranke Pravedna Rusija, ispričala e za naš program da je zadobila udarac u glavu.

Ona navodi da je policija brutalno reagovala na pokušaj organizovanja protesta u blizini kancelarije gradonačelnika Moskve, u Tverkoj ulici, jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica.

Direktorka apoteke koja se nalazi u blizini kancelarije gradonačelnika Moskve izjavila je za RSE da je policija naredila njoj i rukovodiocima drugih obližnjih prodavnica da zatvore radnje, ili će se "suočiti sa posledicama".

"Normalni ljudi poput nas će patiti", kaže ova Moskovljanka koja iznosi samo svoje ime, Jekaterina.

Nastja Safieva, 24-godišnja demonstrantka, kaže da je učešćem u protestima odbranila "pravo glasa".

"Danas je važan dan jer našim kandidatima nije bilo dozvoljeno da se kandiduju", rekla je Safieva za RSE.

Gradonačelnik: "Red će biti obezbeđen"

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin napisao je na tviteru, po početku demonstracija, da će „red u glavnom gradu biti obezbeđen“.

Takođe je optužio opozciju da je angažovala aktiviste kako bi sproveli današnju, kako se izrazio, provokaciju.

Sergej Sobjanjin, gradonačelnik Moskve
Sergej Sobjanjin, gradonačelnik Moskve

"Mere slične vojnim"

Direktorka kancelarije Amnesti Internešnala u Rusiji Natalia Zviagina, izjavila je, komentarišući poslednja zbivanja, da su ruske vlasti nametnule mere slične vojnim zakonima.

Uprkos izostanku pretnji mogućim nasiljem, blokirali su pristup glavnim ulicama Moskve i zatvarali preduzeća, kaže ona.

“Napori da se uguše opozicioni glasovi dostigli su apsurdni nivo kada su vođe protesta preventivno priveli, nakon što su oni izašli iz svojih domova i uputili se na protest”, izjavila Zviagina.

Ona tvrdi da su predstavnici njene nevladine grupe za ljudska prava bili svedoci „neselektivne upotrebe sile od strane policije, koja je demonstrante tukla pendrecima i obarala ih na zemlju“.

"Pritvarani bez razloga"

Mihail Fedotov, šef ruskog predsedničkog saveta za civilno društvo i ljudska prava, izjavio je da je video ljude koji su bez ikakvog razloga pritvoreni. On dodaje da nije video slučajeve policijskog nasilja, iako je i sam privođen.

"Imam pomešane utiske od onoga što sam video u pritvoru", rekao je Fedotov ruskoj novinskoj agenciji Interfak.

"Razgovarao sam sa zatvorenicima u kombiju. Nisam video nikakva nasilna hapšenja, ali sam bio neosnovano priveden", kaže Fedotov i dodaje da će o tome tražiti odgovore od predstavnika vlasti.

Nikolaj Svanidže, član nevlading Saveta za ljudska prava, izjavio je da nije video da se demonstranti ponašaju agresivno.

On je opisao hapšenja kao "slučajna", rekavši da su muškarci i žene "birani i odvođeni u policijska vozila".

Navaljni u zatvoru od ranije

Podsetimo, najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen je u srijedu na 30 dana zatvora zbog pozivanja na neodobren subotnji skup u centru Moskve.

Moskovljani 8. septembra biraju na pet godina svih 45 odbornika gradske skupštine koja je sada pod kontrolom vladajuće Jedinstvene Rusije.

XS
SM
MD
LG