Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore i Mitropolija različito o Venecijanskoj komisiji


Premijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković

Ako posljednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna Mišljenjem Venecijanske komisije o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vijest, poručili su danas iz Vlade Crne Gore.

Džomić je sinoć saopštio da "Venecijanska komisija nije podržala jednostrano preknjižavanje crkvene imovine i da nije tačno da je pozitivno ocijenila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti", ocijenivši da je objava crnogorske Vlade o pozitivnom mišljenju Venecijanske komisije „najobičniji spin“.

Vlada u današnjem saopštenju između ostalog navodi "ovakav stav MCP znači da nema nikakvih prepreka da i ova vjerska zajednica učestvuje u konstuktivnom dijalogu sa ostalim vjerskim zajednicama i Vladom", poručuju iz Vlade.

Kako je Vlada već saopštila, Venecijanska komisija je u svom mišljenju jasno podržala predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona.

Nakon "podrške za Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa najviše evropske adrese, predstavnici MCP sada tvrde da je mišljenje Venecijanske komisije ipak 'negativno' jer, kako navode, 'nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava', pojašnjavaju iz Vlade.

"Naravno da nema riječi o bilo kakvom 'jednostranom oduzimanju crkava' jer to Vlada nikada nije ni predlagala. Umjesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vjekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. A ukoliko postoji sporenje o tome da li je neka imovina zakonito ili nezakonito uknjižena na ime određene vjerske zajednice, spor će se razriješiti na jedini način kako je to moguće – nikakvim jednostranim oduzimanjem, već primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Venecijanska komisija je usvojila, na plenarnoj sjednici u petak u Veneciji, pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“, objavljeno je na sajtu Vlade Crne Gore.

Venecijanska komisija je u mišljenju pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977.

XS
SM
MD
LG