Dostupni linkovi

Tegeltija se žalio Vijeću za provedbu mira protiv Inzka


Sjedište visokog predstavnika u BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija uputio je danas otvoreno pismo ambasadorima Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, navodeći da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ugrozio njegova prava garantovana međunarodnim konvencijama, te prekoračio mandat visokog predstavnika, komentarom o odluci disciplinske komisije VSTV o njemu.

Disciplinska komisija VSTV odbacila je u prvostepenoj odluci smjenu Tegeltije, koji jedan od aktera afere "Potkivanje", koja je izbila nakon što je portal "Žurnal" objavio snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. Predsjednik VSTV-a BiH demantovao je te navode, tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH juče su naveli kako je "visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Ova odluka, kako su naveli za Klix.ba na upit u vezi s odlukom o predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, "u praksi pruža nekažnjivost svim članovima Vijeća".

"Visoki predstavnik apeluje na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju. On je također pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom Zakona kako bi se osiguralo da Vijeće u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija", istakli su iz OHR-a.

Tegeltija u reakciji na ovo saopštenje podsjeća da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTS-a BiH, tužba protiv njega odbačena u skladu sa procedurom propisanom Zakonom o VSTS-u BiH.

U saopštenju navodi, dalje, kako je Inzko svojim izjavama, uz ostalo, "sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH, te sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju".

"Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene", navodi Tegeltija.

On napominje da visoki predstavnik jeste konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali "nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH".

Tegeltija je na kraju zatražio da se ovo pitanje raspravi na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da, ukoliko Vijeće nađe dovoljno osnova i potrebe, "o ovom problemu izvijesti i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija".

XS
SM
MD
LG