Dostupni linkovi

Tegeltija zbog disciplinske tužbe odlazi na odmor


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

Povodom podnošenja disciplinske tužbe pritiv njega, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija je uputio saopćenje za javnost.

"Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a Viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi nije dostavljena. Također nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja sa dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju", kazao je Tegeltija.

Potom je poručio kako odlazi na godišnji odmor do odluke o udaljenju sa funckije.

"Od danas uzimam godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje sa dužnosti, kako bi institucija VSTV, u periodu mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a", poručio je.

Naglašava da pošto ne zna sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje sa dužnosti ističe da ukoliko je tužba podnesena protiv njega kao sudije, da je na stalnom radu u VSTV-u kao predsjednik VSTV-a te da sve radnje preduzima u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.

"Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTV-a i članova VSTV-a, a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTV-a. Ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv mene podnesen kao protiv predsjednika VSTV-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTV-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTV-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati", naveo je.

Prema riječima Tegeltije, podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog njegovih ranijih tvrdnji da UDT VSTV-a radi bez bilo kakvog utjecaja predsjednika VSTV-a.

"Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim"

Disciplinska tužba protiv Tegeltije je podignuta zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva".

Tužba je podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana. Tegeltija je za advokata u ovom slučaju angažirao Asima Crnalića.

Tegeltija je juče u svojstvu svjedoka postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine dao izjavu povodom aktualnog događaja.

Internet portal "Žurnal" objavio je snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. Predsjednik VSTV-a BiH demantira te navode tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

U srijedu se nekoliko stotina građana okupilo na protestu ispred zgrade pravosudnih institucija BiH, a protest je organizovan nakon što su mediji objavili da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija navodno uzimao mito.

Tražili su ostavke čelnih ljudi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, da se konačno riješe nerasvjetljeni slučajevi ubistava, te da se zaustavi korupcija koja je kako kažu sve rasprostranjenija u pravosudnim institucijama.

XS
SM
MD
LG