Dostupni linkovi

Sve više demokrata traži opoziv Trumpa


Sve je veći broj oponenata Nancy Pelosi koja se do sada opirala opozivu Donalda Trumpa
Sve je veći broj oponenata Nancy Pelosi koja se do sada opirala opozivu Donalda Trumpa

Još troje uglednih američkih demokrata pozvali su na opoziv predsjednika Donalda Trumpa nakon što je posebni istražitelj Robert Mueller izašao u javnost sa razlozima svoje ostavke. Mueller je kazao kako njegova istraga nije oslobodila Trumpa od opstrukcije pravde, što je u suprotnosti s predsjednikovim tvrdnjama. Pitanje opoziva šefa Bijela kuće podijelilo je Demokratsku stranku i sve je veći broj oponenata Nancy Pelosi koja se do sada opirala opozivu, tvrdeći da bi to bilo kontraproduktivno.

Do sada je desetoro od 23 demokratskih kandidata za predsjedničku nominaciju pozvalo na opoziv Donalda Trumpa.

"Kongres ima zakonsku i moralnu obavezu da odmah počne proces opoziva, izjavio je Cory Booker, senator iz New Jerseya.

Njegova kolegica, senatorica iz New Yorka Kirsten Gillinbrad istaknula je da je "vrijeme i za republikance i za demokrate da započnu saslušanja u vezi opoziva slijedeći činjenice ma gdje ih one mogu odvesti".

Ostali senatori ponovili su ranije pozive na impeachment.

"Na Kongresu je da drži ovog predsjednika odgovornim. Moramo pokrenuti postupak za smjenu", izjavila je Kamala Harris.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders prestao je podržavati postupke, ali je u postu na Instagramu izjavio: "Ako Komitet za pravosuđe ocijeni potrebnim, podržat ću njihovu odluku o pokretanju istrage."

Odgovarajući na izjavu Roberta Muellera, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je: "Kongres se drži svojih ustavnih odgovornost da istražuje i drži predsjednika odgovornim za zlouporabu ovlasti."

Američki predsjednik Trump je na Twitteru ne napisao da protiv njega "nema dovoljno dokaza", te je prema tome "on nevina osoba "

Republikanac Doug Collins iz Komiteta za pravosuđe kazao je kako bi "ponovno istraživanje nalaza specijalnog istražitelja samo dodatno podijelilo zemlju".

Prvi republikanski kongresmen koji je pozvao na opoziv predsjednika Justin Amash smatra da je "lopta sada na Kongresu."

U međuvremenu, predstavnica za medija Bijele kuće Sarah Sanders je poručila: "Nakon dvije godine, specijalni istražitelj nastavlja svoj život i svi ostali trebaju učiniti isto."

Redaktura izvještaja

Mueller je u jučerašnjem obraćanju u Washingtonu ponovio ono što je bilo u njegovom izvještaju o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016, koji je objavljen u martu, sa određenom redakturom.

"Da smo bili uvjereni da je predsjednik počinio kazneno djelo, to bismo bili napisali u našem izvještaju, ali mi nismo nedvojbeno utvrdili da predsjednik nije počinio kazneno djelo. Uvod u drugi dio našeg izvještaja objašnjava da u skladu dugogodišnjom praksom američkog pravosuđa, predsjednik ne može biti optužen za federalni zločin dok je na vlasti. To je neustavno", kazao je specijalni istražitelj

Mueller (na fotografiji) se udaljio od obrane predsjednika, piše BBC, ali i ponovio da "optuživanje predsjednika" nije opcija
Mueller (na fotografiji) se udaljio od obrane predsjednika, piše BBC, ali i ponovio da "optuživanje predsjednika" nije opcija

Mueller je rekao da ne vjeruje da je "prikladno dalje govoriti " o istrazi i da neće pružiti nikakve dodatne informacije koje nisu bile u izvještaju njegovog tima.

Robert Mueller nije iznio mnogo novoga u svojoj osmominutnoj izjavi kojom je najavio službeni kraj istrage.

Svoje je obraćanje počeo i završio naglašavajući da je Amerika tokom izbora 2016. bila napadnuta od strane malignih stranih aktera. Rekao je da te optužbe zaslužuju pozornost svakog Amerikanca.

U dijelu svoje istrage o mogućim vezama između Rusije i Trumpove kampanje, kazao kako "nema dovoljno dokaza za optužbu o široj zavjeri".

Kada je u pitanju opstrukcija pravde, on se udaljavao od obrane predsjednika, piše BBC, ali i ponavljao da "optuživanje predsjednika" nije opcija.

Očito je, smatraju analitičari, da je uloga Roberta Muellera u američkoj drami pri kraju.

To možda nije dovoljno za demokrate u Kongresu, koji i dalje žele osobno ispitati Muellera.

Međutim, ako mu je za vjerovati, sve ono što oni trebaju znati ionako je već zapisano na stranicama njegova izvještaja na kojem je njegov tim radio gotovo dvije godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG