Dostupni linkovi

Mogu li demokrate 'kazniti' Barra?


William Barr
William Barr

Izvještaj specijalnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine i način prezentacije toga izvještaja dolili su ulje na vatru u odnosima demokrata i aktualne administracije Donalda Trumpa. Sve je napetije između demokrata u Kongresu i američkog Ministarstva pravosuđa nakon što je ministar William Barr ignorirao poziv da svjedoči pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma o Muellorovom izvještaju, pravdajući izostanak time što je svjedočio pred istoimenim senatskim odborom.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koristila se neuobičajeno oštrim riječima kada je komentirala odluku Williama Barra da ne svjedoči pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma.

"Lagao je Kongresu. Da je itko drugi to uradio, to bi se smatralo zločinom. Nitko nije iznad zakona. Nije to ni predsjednik SAD, ni državni tajnik za pravosuđe", ustvrdila je ona.

Uslijedio je brzi odgovor Ministarstva pravosuđa. Glasnogovornica Kerri Kupec je rekla da je to "neosnovan i nepromišljen napad na ministra, neodgovoran i netočan".

Republikanci su također osudili izjave predsjednice Kongresa. Senator Lindsey Graham rekao je novinarima da je to "uvredljiva izjava" i da bi se Pelosi trebala ispričati.

Pelosi da se ispriča: Lindsey Graham
Pelosi da se ispriča: Lindsey Graham

"Mislim da to govori više o njoj nego o Williamu Barru", kazao je Graham.

Robert Mueller izrazio je nezadovoljstvo odlukom Barra da javnosti predoči sažetak njegova istraživanja u kojem je, kako je Mueller kazao, izostavljen "kontekst” samog istraživanja. Mueller je, podsjetimo, ustvrdio da Trump nije bio povezan s Rusijom za vrijeme predsjedničke kampanje 2016. godine, ali nije izrijekom rekao da predsjednik nije ometao pravdu, mada nije našao dokaze da ga se za to optuži.

No, što bi, osim oštrih riječi upućenih na račun Ministarstva pravosuđa, sada mogli uraditi demokrati?

Mogli bi uputiti kaznenu prijavu zbog laganja Kongresu, koja bi se proslijedila Ministarstvu pravosuđa. Mogli bi optužiti Barra za nepoštivanje Kongresa. Zastupnički dom mogao bi također glasati za formalno cenzuriranje ministra, stavljajući crnu oznaku na njegov dosje, ali ne mnogo više od toga.
Konačno, mogli bi ga pokušati opozvati i smijeniti s dužnosti. Proces bi bio sličan onome za opoziv američkog predsjednika - većinom glasova u Zastupničkom domu, nakon čega bi uslijedila rasprava u američkom Senatu koji bi trebao dvotrećinskom većinom glasati za "osudu" Barra.

Samo je jedan dužnosnik u vladi ikada bio opozvan – ministar rata William Belknap 1876. - i na kraju ga je Senat oslobodio optužbi za korupciju.

No, William Barr kao argument ima da se u srijedu pojavio pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje je branio svoju odluku da objavi cenzurirani izvještaj na 448 stranica.

Prethodno je Mueller uputio pismo javnosti u kojem je naznačio da je dva puta zatražio od Barra da pruži više informacija o zaključcima izvještaja.

Barr je, međutim, rekao da posebni istražitelj nije imao zamjerke na točnost sažetka izvještaja, već samo na medijsku prezentaciju. Također je izjavio da je "apsolutno" uvjeren u vlastitu prosudbu da predsjednik Donald Trump nije nezakonito pokušao spriječiti istragu.

Senatorica Demokratske stranke Mazie Hirono kazala je Barru na saslušanju u srijedu kako je izdao "sveto povjerenje".

"Amerika zaslužuje bolje. Trebali biste dati ostavku", kazala je Hirono.

Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, branili su Barra. No, iz demokratskih redova sve je više poziva Barru da odstupi. Učinili su to i brojni kandidati koji se bore za predsjedničku nominaciju svoje stranke za izbore 2020.

Za očekivati je da će posljednja događanja natjerati Roberta Muellera, ratnog veterana i marinca iz Vijetnamskog rata, da svjedoči pred kongresnim odborima, piše CNN.

Mueller se vodio principom diskretnosti u svom radu i kao direktor FBI, nastojao je učiniti administraciju djelotvornom, poštovao je vladavinu prava i zapovjedni lanac. Njegovi redoviti nastupi na Capitol Hillu bili su poznati po ekonomičnosti informacija i diskreciji, podsijeća ova TV mreža.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG