Dostupni linkovi

Barr: Nema dokaza da je Tramp bio u dosluhu sa Rusijom


Pismo koje je objavila Trumpova kampanja nakon objave izveštaja

Ministar pravde SAD William Barr u pismu članovima Kongresa saopštio je da istraga specijalnog istražitelja Roberta Muellera nije našla dokaze da su članovi predsedničke kampanje Donalda Trumpa, niti neko od njegovih saradnika "bili u dosluhu s ruskom vladom u njenim nastojanjima da se meša u američke izbore 2016".

U pismu Ministarstva pravde SAD se navodi da dokazi koje je prikupio Mueller "nisu dovoljni da ustanovi" da je Trump "ometao sprovođenje pravde".

Međutim, Barr je rekao da se u samom izveštaju predsednik ne oslobađa odgovornosti za eventualnu opstrukciju pravde: "Iako se u izveštaju ne zaključuje da je predsednik počinio krivično delo, on se takođe ne oslobađa odgovornosti", preneo je Barr Muellerove zaključke.

Mueller je rekao da će prepustiti sekretaru za pravosuđe da odluči da li je počinjeno krivično djelo.

Predsednik Trump pozdravio je zaključke koje je predstavio William Barr.

"Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije. Kompletno i potpuno oslobađanje od odgovornosti", napisao je Trump na Twitteru.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Jerrold Nadler, rekao je da će sekretar za pravosuđe biti pozvan da svedoči u Kongresu u "svetlu veoma zabrinjavajućih nedoslednosti i procesa donošenja odluka u Sekretarijatu za pravosuđe posle izveštaja specijalnog tužioca koji nije oslobodio odgovornosti predsednika".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i demokratski lider u Senatu Chuck Schumer saopštili su da bi Muellerov izvještaj trebalo objaviti u celosti.

"Činjenica da izveštaj specijalnog tužioca Muellera ne oslobađa predsednika odgovornosti od ozbiljne optužbe ometanja sprovođenja pravde pokazuje da hitno treba objaviti puni izveštaj", saopštili su Pelosi i Schumer.

Lider većine u Senatu, republikanac Mitch McConnell, kazao je da je primio k znanju nalaze Muellera, ali da je zabrinut zbog ruskih napora da "se mešaju u našu demokratiju" i da čeka dodatne informacije iz izveštaja.

Robert Mueller
Robert Mueller

Visoki ruski zvaničnik Konstantin Kosačev povodom objave zaključaka izveštaja izjavio je da bi Moskva bila srećna da popravi veze s Vašingtonom, prenosi Rojters.

"U svakom slučaju, postoji prilika da se mnogo toga resetuje u našim odnosima ali je još uvek pitanje da li će Trump riskirati. Mi smo, naravno, spremni", kazao je Kosačev.

Mueller je ispitivao navode o uplitanju Rusije tokom predizborne kampanje 2016., uključujući, kako Barr opisuje, "tvrdnje da su se članovi Trumpove predsedničke kampanje i drugi povezani s njom, tajno sarađivali sa ruskom vladom u njenim nastojanjima da se meša u američke izbore".

Mueller je takođe istraživao da li su Trump ili njegovi saradnici nezakonito pokušali da ometaju pravdu tako što su sprečili istragu o tome.

Mueller je tokom istrage podigao optužnice protiv 34 osobe i tri kompanije, a izrečene su zatvorske kazne pojedinim Trumpovim bivšim saradnicima, među kojima se njegov bivši šef izbornog štaba Paul Manafort i bivši advokat Michael Cohen.

Specijalni istražitelj navoda o ruskoj umešanosti u američke predsedničke izbore 2016., Robert Mueller predao je u petak 22. marta izveštaj sa zaključcima istrage američkom ministru pravosudja Williamu Barru čime je označio kraj svog gotovo dvogodišnjeg istraživanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG