Dostupni linkovi

Muellerov izvještaj i pitanja bez odgovora


Sažetak izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera koji ministar pravde William Barr u nedjelju poslao članovima Kongresa i medijima.
Sažetak izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera koji ministar pravde William Barr u nedjelju poslao članovima Kongresa i medijima.

Pišu: Alan Crosby i Nedim Dervišbegović

Neposredno nakon što je u nedjelju objavljen sažetak Williama Barra, ministra pravosuđa Sjedinjenih Država, o izvještaju specijalnog istražitelja Roberta Muellera, jedna je stvar brzo postala jasna: istraga o tome da li je kampanja predsjednika Donalda Trumpa koordinirala sa Rusijom tokom predsjedničkih izbora iz 2016. godine tek treba riješiti to pitanje, ali bez potpunog odgovora je i pitanje da li je Trump ometao pravdu u odnosu na istragu te neka druga pitanja, smatraju vodeći političari i mediji.

Trumpov tim već slavi, tvrdeći da je predsjednik oslobođen optužbi: prema Baru, u Muellerovom izvještaju stoji da njegova istraga „nije ustanovila da su osobe koje su učestvovale u Trumpovoj kampanji bile u dosluhu ili koordinirale aktivnosti sa ruskom vladom tokom aktivnosti koje su imale za cilj ometanje izbora.“

"Specijalni istražitelj nije pronašao nikakve dokaze o dosluhu, niti o opstrukciji. Sekretar za pravosuđe Barr i njegov zamjenik Rosenstein su utvrdili da nije bilo opstrukcija“, objavila je glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, na Twitteru. "Rezultati Ministarstva pravde pokazuju da je predsjednik Sjedinjenjih Američkih Država potpuno oslobođen optužbi."

Šta Mulerov izveštaj znači za Trampa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Ali ne tako brzo, kažu Trumpovi protivnici: ni Mueller ni Barr zapravo nisu to rekli. Odgovor na pitanje da li je Trump ometao istragu nije jasan.

"Specijalni istražitelj je izjavio da 'dok ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio zločin, on ga također i ne oslobađa'“, napisao je Barr (kojeg je Trump izabrao za poziciju ministra pravosuđa, i koji je imenovan tek prošlog mjeseca) u svom sažetku na četiri strane koji donosi „osnovne rezultate“ istrage koja je trajala 22 mjeseca.

Mueller je predstavio činjenice, ali nije „izvukao zaključak“ o tome da li se ometanje desilo, sudeći prema Barru, koji je dalje rekao da su on i njegov zamjenik, Rod Rosenstein, „zaključili da dokazi prezentirani tokom Muellerove istrage nisu dovoljni da se ustanovi da li je predsjednik počinio prekršaj ometanja istrage.“

Barr, glavni tužitelj SAD-a, također je dodao da Muellerov tim ne planira objaviti nove optužnice.

Demokrate su se brzo suprotstavile stavu Bijele kuće o Barrovom komentaru, upozoravajući ga da ne zakopava dokaze i spominjući mogućnost da bi Muelleru mogao biti upućen sudski nalog za svjedočenje o svim rezultatima izvještaja.

Tokom trajanja istrage, Mueller je uputio oko 2.800 sudskih naloga za svjedočenje i optužio više od 30 ljudi i udruga po različitim osnovama. No, nijedna od optužbi se nije direktno odnosila na pitanje da li je postojala koordinacija između Trumpovih suradnika i ruskih zvaničnika.

Nadalje, Mueller, koji je skoro dvije godine istraživao optužbe o tome da se Rusija umiješala u izbore iz 2016. godine kako bi pomogla Trumpu da pobijedi svoju demokratsku suparnicu Hillary Clinton, nije rekao da li je počinjeno krivično djelo, ostavljajući taj zadatak ministru pravosuđa.

"Ponuda ministra pravosuđa da obezbijedi sažetak rezultata izvještaja nije dovoljan. Kongresu je potreban puni izvještaj i prateći dokumenti kako bi komiteti mogli da nastave sa svojim nezavisnim radom, ukljućujući nadgledanje i legislativu, kako bi se obradila bilo kakva pitanja koja bi Muellerov izvještaj mogao pokrenuti“, rekla je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma.

Dok Barr i Ministarstvo pravde razmatraju koliko će Muellerovog izvještaja objaviti javno, pravni analitičari kažu da slijede borbe oko toga šta može biti objavljeno, kao i da li je specijalni istražitelj pronašao potencijalne prekršaje koji je Trump počinio, a koji bi mogli biti povezani s tim da li će zakonodavci pokrenuti pitanje njegovog opoziva.

Sažetak ističe da Mueller nije otkrio da je Trumpova kampanja, ili bilo ko povezan s njom, bila urađena u dosluhu ili koordinirana sa ruskom vladom u pokušaju da se utječe na izbore „uprkos brojnim ponudama individua povezanih sa Rusijom da pomognu“ kampanji. Sažetak nije imenovao ove individue, a demokrate, između ostalog, zahtijevaju više informacija o zaključku da nije ustanovljena nikakva zavjera.

Robert Reich, profesor na Univerzitetu Berkeley i bivši državni sekretar tokom Clintonove administracije, izjavio je da su argumenti za ometanje istrage protiv Trumpa „jaki“.

"Barrov sažetak je 'preletio' rezultate i ostavio rupe u Muellerovom izvještaju, ali je također zakopao ključan detalj. Barr je odlučio da ne pokrene optužbe o ometanju istrage protiv Trumpa kako bi onemogućio istragu. Ovo se dešava uprsko činjenici da je sam Trump priznao da je otpustio direktora FBI-a, Jamesa Comeya, kako bi zaustavio istragu o Rusiji“, rekao je Reich.

Pitanja bez odgovora

Američki politički portal Vox kaže da Barrov sažetak ostavlja šest pitanje bez odgovora, a prvo je koliko je zaista Muellorov izvještaj dug i detaljan: njegov tim je izdao više od 2.800 sudskih naloga, dobio više od 500 naloga za pretres i 230 za zapise o komunikacijama, obavio intervjue sa 500 svjedoka i poslao 13 zahtjeva za dokaze stranim vladama.

"Ali kako je Mueller uključio ove dokaze u svoj izvještaj, da li je objasnio gdje su ti istražni tragovi vodili i završili, će svakako ponuditi puniju sliku o tome šta tačno Barr misli kada kaže da Mueller nije utvrdio da je 'Trumpova kampanja ili bilo ko povezan s njom bio u zavjeri ili koordinirao s Rusijom oko njenoh napora da utiča na izbore 2016. godine".

Sažetak također ne kaže ništa detaljnije o "višekratnim ponudama pojedinaca povezanih s Rusijom da pomognu Trumpovoj kampanji”, što može uključiti i čuveni sastanak u Trumpovom tornju, i čine se da Mueller ovu i druge slične epizode nije smatrao krivičnim djelima, ili nisu ispunili kriterij za ocjenu o koordinaciji kako je on definiše, i pitanje je zašto.

Što se tiče ometanja pravde, Mueller nije izvukao konačan zaključak "na ovaj ili onaj način -- da li istraženo ponašanje predstavlja opstrukciju", napisao je Barr, ali Muellorova odluka da napiše da Trumpa "izvještaj potpuno ni ne oslobađa" je prilično uvjerljiva i predstavlja djelić za koji će se demokrate sigurno uhvatiti.

Vox također kaže da Mueller nije izvodio zaključak o ometanju pravde, pa se postavlja pitanje na osnovu čega su Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein utvrdili da dokazi “nisu bili dovoljni za utvrđivanje toga da je predsjednik počinio djelo ometanja pravde", na šta se bez uvida u puni izvještaj ne može dobiti pravi odgovor.

Vox se također pita da zaključci predstavljaju 'potpuno oslobađanje" Trumpa, ako što to tvrdi njegov tim, i da li će se uopšte moći saznati svi detalji iz istrage jer ih Ministarstvo pravde obično ne objavljuje ako protiv predmeta istrage nije podignuta optužnica.

Posljednje pitanje, zaključuje Vox, je da li će i kada puni izvještaj biti uopšte objavljen.

Reakcija demokrata i republikanaca

Američki poslovni televizijski kanal CNBC smatra da su objavljivanje Barrovog sažetka Muellorovog izvještaja ostavlja bez odgovora šest pitanja.

Prvo je koliko je dug izvještaj i da li će ga javnost vidjetia drugo zašto Mueller nije intervjirao Trumpa.

MSNBC nakon toga kaže da je Muellorav istraga okončana, ali nije jasno šta će se desiti sa onima koje su pokrenute na osnovu dokaza i infomacija koje je prikupio njegov tim.

Nakon objavljivanja sažetka, postavlja se i pitanje šta će sve još uraditi demokrate, koji su već započeli svoje istrage u Predstavničkom domu Kongresa, i koji su najavili da će tražiti objavljivanje izvještaja, za šta je Dom glasao jednoglasno, kao i od barra da svjedoči pred kongresnim odborima.

Posljednje pitanje, smatra američka mreža, je šta će sve uraditi republikanci, čiji su kongresmeni već najavili istragu istražitelja.

XS
SM
MD
LG