Dostupni linkovi

Ubistva u Novom Sadu: Nasilnik prijavljen, žrtve nisu dobile zaštitu


Ko je odgovoran i nadležan da spreči tragediju?
Ko je odgovoran i nadležan da spreči tragediju?

Trostruko ubistvo u Novom Sadu ukazalo je još jednom na pukotine i praznine u sistemu zaštite žrtava porodičnog nasilja u Srbiji, zbog kojih su tragični i fatalni događaji mogući čak i onda kada je žrtva prijavila nasilnika.

Mirjanu Janković i njene roditelje ubio je u petak u Novom Sadu njen suprug. Trostrukom ubistvu prethodila je prijava za nasilje u porodici, mera zabrane prilaska, a podneta je i krivična prijava za nasilje u porodici.

"Mislim da je bezbednosna procena morala biti urađena bolje i moralo se mapirati šta je sve ono što predstavlja ozbiljan rizik za ženu. To je očigladno izostalo”, smatra Ivana Zelić iz organizacije za prava žena “Iz kruga – Vojvodina”.

“Policija je ta koja radi procenu bezbednosti, ali u saradnji sa drugim institucijama. Prema novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici institucije prijave detaljno razmatraju zajedno, naročito kada su, kao u ovom slučaju, uključena maloletna deca. Tu pored policije treba da bude uključen i Centar za socijalni rad i tužilaštvo i svi oni drugi akteri koji su verovatno imali neka saznanja", objašnjava Zelić.

Primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počela je 1. juna 2017. godine, i on je u pravni sistem Srbije uneo nove mere u slučajevima prijavljenog nasilja. Sagovornici RSE posebno ističu da je taj Zakon propisao i obaveznu koordinaciju nadležnih institucija i izradu individualnih planova zaštite.

Samo pre nekoliko dana, 18. maja na Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović navela je da su nadležni organi za 22 meseca primene razmotrili 88.188 prijavljenih slučajeva.

"Neke stvari su se pomerile. Nije se desilo za ovih godinu i po dana da policija nije izašla na teren. Ja bih rekla da oni trenutno najažurnije rade. Ali što se tiče ovog slučaja, mislim da je problem bio u tome što počinilac nije dobio kaznu zatvora ili pritvora i bio sklonjen, naročito ako postoji sumnja da poseduje oružje", navodi Ivana Perić, predstvanica SOS ženskog centra iz Novog Sada.

Ona predlaže uključivanje nevladinog sektora ukoliko institucije još uvek nemaju kapaciteta za sprovođenje pomenutog zakona.

"Centar za socijalni rad u Novom Sadu poslednjih godinu dana često upućuje žene na nas. Možemo da se čujemo i onda kada mi procenimo da je možda povećan neki faktor rizika. Novi tretman kroz rad sa počiniocima, u koji smo se mi uključili kao SOS ženski centar, gde radimo sa žrtvama a specijalizovani timovi sa počiniocima, i razmenjujemo informacije preko rizika je jako dobra stvar", objašnjava Perić.

Za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, proglašen je 18. maj, a taj datum je odabran, jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG