Dostupni linkovi

Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja


U Srbiji je u 2018. godini 18 žena umrlo usled nasilja u porodici
U Srbiji je u 2018. godini 18 žena umrlo usled nasilja u porodici

U Srbiji je u 2018. godini 18 žena umrlo usled nasilja u porodici, upozorilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije povodom 18. maja, Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, prenosi Beta.

Centri za socijalni rad su, kako je navedeno u saopštenju tog ministarstva, u 2017. godini pružili podršku za 16.499 ljudi koji su na neki način bili žrtve nasilja i izrekli 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Dodaje se da se postupci, koji se primenjuju na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje od juna prošle godine, uglavnom tiču fizičkog nasilja, a u manje psihičkog i seksualnog.

Kako bi se ojačao položaj žena, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u posledljih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u oblasti organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva, a Nacionalna služba za zapošljavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjena podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici.

Ipak, kako navodi Ministarstvo, u primeni postupaka protiv ekonomskog nasilja u porodici mora se na mnogo efikasniji način delovati.

Ukazano je da su potrebne presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava.

Vlada Srbije je prošle godine 18. maj proglasila za Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja.

XS
SM
MD
LG