Dostupni linkovi

Zaštitnik građana: Femicid u Srbiji u porastu, ubijena 21 žena


Ilustracija
Ilustracija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je u četvrtak da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.

On je naveo da je prema navodima medija od početka ove godine (za pet meseci) ubijena 21 žena, a da je tokom čitave prošle godine zabeleženo 29 slučaja femicida.

"Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, 18. maj, koji je u Srbiji zvanično ustanovljen prošle godine, dočekujemo poražavajućom statistikom... Žene moraju prestati da budu žrtve samo zato što su žene", naveo je Pašalić.

On je naveo da je prema istraživanjima svaka druga žena u nekom trenutku života doživi neki oblik nasilja od člana porodice.

Pašalić je naveo da je, prema istraživanja institucija na čijem je čelu, bilo propusta nadležnih organa, jer se, nasilje neretko kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob pa se ne ispituje.Mere se, u slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima ne preduzimaju ili se to čini na neodgovarajući način i neblagovremeno, dok policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije koje mogu biti od krucijalnog značaja za zaštitu žrtve.

Peticija: 18. maj Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Zaštitnik građana je tim povodom uputio 104 sistemske preporuke organima u sistemu zaštite žena od nasilja, ali je po tim preporukama postupljeno samo delimično.

Vlada Republike Srbije usvojila je prošle godine predlog da 18. maj bude proglašen za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, čiji su inicijatori mreža organizacija civilnog društva "Žene protiv nasilja" i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Zaštitnika građana.

Taj datum odabran je u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

XS
SM
MD
LG