Dostupni linkovi

Da li je izborima na severu Kosova išta rešeno?


U severnoj Mitrovici zabeležen je najniži izlazak birača na svim do sada održanim izborima za gradonačelnika
U severnoj Mitrovici zabeležen je najniži izlazak birača na svim do sada održanim izborima za gradonačelnika

Pobeda Srpske liste u opštinama na severu Kosova za predsednika ove liste i kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića predstavlja "jedinstvo srpskog naroda" i "jačanje veze sa matičnom državom Srbijom". Analitičari na Kosovu i u Srbiji, međutim, ocenjuju da izbora nije ni bilo, s obzirom da je postojala samo jedna srpska politička opcija, a da je slab izlazak Srba odraz "jedinstvenog straha prema kandidatima Srpske liste".

Kandidati ove liste u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku dobili su preko 90 odsto glasova na izborima u nedelju. Izbori su raspisani pošto su gradonačelnici četiri opštine podneli ostavke u novembru prošle godine zbog takse Vlade Kosova na robu iz Srbije. Takse su i dalje na snazi.

Srpska lista neretko govori o apsolutnoj podršci koju uživa u opštinama na severu Kosova, ipak, na izborima u nedelju, naprimer, u Rakićevoj opštini zabeležen je najniži izlazak birača na ovim izborima za gradonačelnika. Od 22.055 birača s pravom glasa, izašlo je 8. 545 a za Rakića glasalo 7.092.

U Leposaviću pravo glasa imalo je 18.164 birača, glasalo je 7.550, a kandidat Srpske Ivan Todić dobio je 7.015.

U Zubinom Potoku, gde je zabeležena najveća izlaznost, od 8.535 birača glasalo je 4.331 a kandidat Srpske Srđan Vulović dobio je 3.995 glasova.

U Zvečanu sa 9.229 birača, glasalo je 4.169 a Vučina Janković ispred Srpske liste dobio je 3.767 glasova.

Svrha priče o jedinstvu

Predsednik nevladinog Foruma za etničke odnose u Beogradu Dušan Janjić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je relativno niska izlaznost Srba rezultat dve činjenice.

"Prvo, tu i nije bilo izbora, bila je jedna lista, a Srbi neće glasati za Albance. Znači nije bilo konkurencije, čim nije bilo konkurencije nije bilo kampanje i nije bilo neke posebne motivacije. Tako da je ta priča o jedinstvu iskorišćena i za motivacije, da se ipak prebaci neki cenzus koji je pristojan, a ovo su pristojni cenzusi od 40-50 odsto, i da se zapravo privremeno skloni sa dnevnog reda koliko zaista Srpska lista ima podrške u samoj srpskoj zajednici. Pogotovo u Mitrovici gde je Rakić pobedio. Tu su i ranije imali problema. Na primer, kad god bi se kandidovao Oliver Ivanović ili neki, bilo je jako teško da pobedi i pitanje da li su prvi put pobedili Olivera Ivanovića, 2013. Tako da je to jedan deo centralni deo Mitrovice koji jednostavno reaguje na sve ove događaje - on je srpske nacije - i na događaje da Srpska lista ne predstavlja toliko Srbe sa Kosova koliko predstavlja politiku Beograda.

Janjić ocenjuje da je izborima "samo jedno od tih žarišta krize o odnosima Srba i Albanaca privremeno primireno'
Janjić ocenjuje da je izborima "samo jedno od tih žarišta krize o odnosima Srba i Albanaca privremeno primireno'

"Gde je Rakić u pravu i svi iz vlasti" konstatuje Janjić, "to je kad poručuju da je ovim dokazano da postoji jedinstvo, čitajte to da postoji koordinacija i potpuna saradnja i da Beograd ima političke kapacitete da preko Srpske liste kontroliše sever Kosova".

Janjić naglašava da, iako su izbori na severu bili tehnički i pravno regularni, oni nisu bili izbori po pravilima demokratije, već po pravilima bezbednosti.

Kupovanje vremena

S druge strane, kosovski analitičar Behljulj Bećaj smatra da je slab izlazak odraz jedinstvenog straha većine prema onima koji su bili kandidati Srpske liste, dok oni koji su direktno vezani sa njima, imaju za obavezu da ih podrže.

"Nezavisno od toga, suština je u tome da i ovi stari-novi pobednici mislim da ne omogućavaju ništa drugo osim onih obećanja koja su ostala neispunjena. Osnovni razlog zašto su napustili funkcije nije iskorenjen. Oni su napustili funkcije zbog takse, takse su još uvek na snazi. Znači, radi se o bezličju, hipokrizi i ukoliko je to motiv njihovog učestvovanja na izborima, to je već viđena predstava", kazao je Bećaj.

Bećaj dodaje da se uopšte ne govori o suštini, a suština je da se odrazi interes i volja građana, a u ovoj situaciji postoji "totalno iskrivljena slika".

Podsećajući na razlog raspisivanja izbora, odnosno na ostavke srpskih Dušan Janjić ističe da je mnogo bolje što su izbori održani umesto da su postojale barikade.

"Šta bi bila druga mogućnost Prištine osim da imenuje poverenike u te opštine. Da Srpska lista nije izašla na izbore, imali bi jednu veliku institucionalnu krizu kosovskih institucija, a i veliki problem bezbednosti, jer imenovanje poverenika znači otpor snažne Srpske liste i oni koji ih podržavaju", ističe Janjić.

Janjić dodaje da su izbori bili način "da se kupi vreme i odmeravaju snage, a da se izbegne neka dublja konfrontacija, ili da se Priština natera da se vrati u dijalog".

"U suštini, sa ovim izborima ništa nije rešeno. Sa ovim je samo jedno od tih žarišta krize o odnosima Srba i Albanaca privremeno primireno i imamo dve moguće opcije, jedna će da Priština suspenduje takse i vrati u dijalog ili će se i dalje nastaviti odmeravanje snaga a tu onda prosto ne znate kad stvar može da izmakne bezbednosnoj kontroli", zaključuje Janjić.

Kosovski rukovodioci čestitali su opštinama na severu Kosova na regularan izborni proces, a predsednik Skupštine Kadri Veselji dodao je da se time potvrdio institucionalni i teritorijalni suverenitet Republike Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju kandidatima Srpske liste u nedelju uveče na glavnom mitrovačkom trgu poručio da je pokazano da "ćemo zajednički, jedinstveno da se borimo za rešavanje problema i za interese naših naroda".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG