Dostupni linkovi

Džaferović u Sandžaku na Danu bošnjačke zastave: Nedostaje nam jedinstvo


Džudžo i Džaferović podižu bošnjačku zastavu ispred prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo i član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Šefik Džaferović podigli su u subotu uveče na jarbol bošnjačku zastavu ispred prostorija ovog nacionalnog organa u Novom Pazaru povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Ovaj praznik Bošnjaci su proslavili nizom događaja u Prijepolju i Novom Pazaru, a podizanje zastave, uz intoniranje bošnjačke himne, predstavlja završnu svečanost.

Džudžo je na svečanoj sednici BNV rekao da su Bošnjaci u Srbiji postigli apsolutni koncenzus u oblasti identitetskih prava, u koja spadaju grb, zastava i himna.

“Nas opterećuju tri pitanja, a to su neprocesuirani zločini iz 90- tih godina, neusklađenost nacionalnog sastava u javnim ustanovama i nezadovoljstvo Akcionim planom za nacionalne manjine. Oko dva pitanja pokušavamo da pronađemo koncenzus, a to su ustavno pravo i položaj Bošnjaka u Srbiji i ustavno pravni položaj Sandžaka”, rekao je Džudžo.

Džaferović je nakon podizanja zastave okupljenim građanima rekao da je ovo veliki praznik za sve Bošnjake, gde god živeli, naročito u Sandžaku i Srbiji.

“Vi ste autohton narod ovog podneblja i deo ste ukupnog bošnjačkog korpusa, zajedno sa Bošnjacima BiH i svim Bošnjacima koji žive u državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije”, rekao je član Predsedništva BIH.

Džaferović je ocenio da Bošnjacima u Sandžaku, ali i u BIH, nedostaje jedinstvo u borbi i realiziciji njihovih prava.

“Pokušajmo svi skupa da nađemo neki minimum ispod koga se neće ići kada je u pitanju ostvarivanje naših zajedničkih interesa. Ja verujem da ćemo u tome uspeti i Boga molim da to tako bude”, rekao je on.

Džaferović je istakao Bošnjaci u BIH treba da se bore za celovitu, demokratsku i multietničku BIH, državu ravnopravnih naroda i građana, ali i matičnu državu svih Bošnjaka, ma gde oni živeli.

“Imamo obavezu da vodimo računa o pravima našeg naroda, o uslovima u kojima žive, bez obzira u kojoj državi žive. Ja ću kao član predsedništva BIH iz bošnjačkog naroda učiniti sve što je u mojoj moći da pomognem Bošnjacima van moje zemlje u ostvarivanju njihovih prava, u bilateralnim, multirateralnim i svim mogućim vrstama kontakata. Činiću sve što je u mojoj moći da naš narod ima potpuno jednaka prava sa svim narodima i građanima u državama u kojima žive”, rekao je on.

Dodao je da Zapadni Balkan neće imati problema ako postigne standard Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Drugi oblik kroz koji možemo da delujemo je postojeća koordinacija bošnjačkih nacionalnih vijeća iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Ta koordinacija deluje i ja ću učiniti sve da pomognem njenom boljem i efikasnijem delovanju“, obećao je Džaferović.

Bošnjačka zastava je bele boje sa grbom u obliku štita na sredini, na kome su tri ljiljana i tri polumeseca, kao znak bošnjačkog identiteta i pripadnosti islamu.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obiležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG