Dostupni linkovi

Eksplozivno u Sandžaku


"Mislim da su političari ojadili ovaj prostor, očerupali sve što je moglo da se očerupa", ocenjuje Muzafer Župljanin. (na fotografiji: Novi Pazar)
"Mislim da su političari ojadili ovaj prostor, očerupali sve što je moglo da se očerupa", ocenjuje Muzafer Župljanin. (na fotografiji: Novi Pazar)

Samo što je u jutarnjim satima 15. marta stigao na svoje radno mesto u Dom za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Omera Đondića radnici iz dvorišta ustanove koju kao direktor vodi od novembra prošle godine su obavestili da gase požar u njegovom upravo parkiranom automobilu.

"Neko je tada bacio Molotovljev koktel na moj privatni automobil. Nikada ni sa kim nisam imao probleme, a neko sam ko je rođen i odrastao u Tutinu, tako da očigledno nekome smeta moj ozbiljniji angažman u politici", uveren je Đondić koji je i funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je lider bivši muftija i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.

"Moja stranka je dobila rukovodeće mesto u ovoj ustanovi, koje je meni povereno i od kada predano rešavam nagomilane probleme. Od tada počinjem da dobijam pretnje, pokušavaju da mi zapale automobil, što ukazuje da očito iza svega stoji politika i određeni politički krugovi. Stavljanje ove ustanove na noge očigledno ne odgovara pojedincima i određenim političkim krugovima, kako unutar ove ustanove, tako i izvana", objašnjava Đondić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Omer Đondić se našao u središtu jednog od tri nasilna incidenta sa mogućom političkom pozadinom koji su od početka godine potresli Sandžak, regiju na jugozapadu Srbije.

Poslednji incident dogodio se sredinom aprila, kada je tokom noći u dvorište visokog funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i pomoćnika predsednika opštine Tutin Saliha Hota bačena eksplozivna naprava.

U incidentu nije bilo povređenih, ali je naneta manja šteta na automobilu koji je bio parkiran u dvorištu.

Spaljivanje automobile prvog sagovornika dogodilo se nešto ranije, dok je početkom godine u Novom Pazaru, centralnom gradu sandžačke regije, verbalno napadnut Đondićev partijski kolega narodni poslanik u Skupštini Srbije Jahja Fehratović.

Đondić ističe da ni dva meseca nakon što mu je automobile spaljen nema značajnijih rezultata da se naručioci i počinioci tog dela otkriju, što šalje lošu poruku, jer se ubrzo posle toga desio sličan napad na imovinu drugog političara u Tutinu.

"Želim da verujem da postoji volja u policiji da se ovi slučajevi reše. Građani se osećaju nesigurno, jer očito da svako može da radi šta hoće. Ovo može da se desi bilo kome, ne daj Bože, tako da mi sa svih nivoa moramo da osudimo ovakve događaje. Ja osuđujem ovo što se desilo Hotu, iako niko iz lokalne samouprave i drugih lokalnih organizacija nije našao za shodno da bar u dve rečenice osudi ono što se meni mesec dana pre toga dogodilo", priča Đondić.

Novopazarci Teo i Emina veruju da nasilje prati politiku u Sandžaku zbog velike ostrašćenosti i borbenosti, koja odlikuje ovdašnje političke aktiviste.

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Pravnik Džengis Buljugbaš smatra da u odnosu na broj incidenata vinovnici ovakvih incidenata veoma retko završavaju na sudu, što daje krila svakom novom političkom nasilniku da napadne svoje neistomišljenike.

"Ne znam da li primećujete, ali oni sikću jedni na druge, tolika netrpeljivost i animozitet vlada među njima. Oni imaju svoje ljude koji se time bave, dakle napadaju svoje političke protivnike. Ja ne znam, niti je javnosti bilo dostupno, da je neko dobio adekvatnu kaznu koja bio sprečila svako drugo, eventualno, političko nasilje. Mislim da oni veoma retko budu kažnjeni i to kao sitniji prekršaj, novčano ili uslovno", rekao je Buljugbaš.

Novinarka dnevnog lista Danas Safeta Biševac, dobar poznavalac prilika u Sandžaku, smatra da su poslednji incidenti deo poznatog sandžačkog mentaliteta, gde brat na brata kreće oružjem ukoliko se svađaju oko međe, te da nije iznenađujuće da dolazi i do političkih sukoba i incidenata.

"Meni se čini da su, ipak, takvi slučajevi sve ređi. Ako se podsetimo perioda pre 15 godina kada su bili najžešći sukobi između pristalica SDA (Stranka demokratske akcije) Sandžaka i SDP (Sandžačka demokratska partija), bilo je incidenata u kojima je bilo smrtnih slučajeva i ranjavanja. Na sreću takvih incidenata danas nema, a mislim da su dva najbitnija razloga za to što su Bošnjaci sve manje zainteresovani za politiku, nema više onakve strasti, jer više ne veruju političarima i političkim partijama. Drugi razlog je što su dve vodeće političke partije, SDA i SDP, pre dve godine potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, nakon čega je došlo do relaksacije političke scene u Sandžaku", kaže Biševac.

Kilava policija i sudstvo

Dve najuticajnije partije sa ovog prostora SDP Rasima Ljajića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina su krajem 2016. godine potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku.

Od tada je došlo do snižavanja tenzija između pristalica ove dve partije, koje su se godinama sukobljavale, a u brojnim incidentima je bilo čak i poginulih. Poslednji put u fizičkom sukobu dve strane, tokom vanrednih opštinskih izbora 2006. godine, samo 20 metara od biračkog mesta, poginuo je kandidat za odbornika sa Ugljaninove liste Ruždija Durović.

Jedna od žrtava ovih sukoba je i Ćamil Juković (74), koji je nepokretan od septembra 2004. godine kada je, uoči lokalnih izbora, kao slučajni prolaznik nastradao od zalutalog metka koji mu je teško povredio kičmenu moždinu.

Muzafer Župljanin, dugogodišnji radnik u kulturi, smatra da je za političke tenzije odgovorno sudstvo i policija, koji ne reaguju adekvatno, ali i sprega vlasti i kriminala.

"Mislim da su političari ojadili ovaj prostor, očerupali sve što je moglo da se očerupa. Međusobno se gledaju preko nišana, prozivaju jedni druge, uvek im je kriv neko ko ne misli kao oni i njihove partije, obračunavaju se sa neistomišljenicima, preti se otkazima. Ovo nije vreme intelektualaca i kulturnih radnika, a intelektualci, kao i u svim drugim gradovima, nisu spremni da se organizuju, već ćute ili deluju kao pojedinci sporadično", rekao je Župljanin koji dodaje da u takvoj atmosferi nikoga ne bi trebalo da čudi što toliko ljudi i u ovom delu Srbije razmišlja o napuštanju ovih prostora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG