Dostupni linkovi

Uhapšen Džulijan Asanž


Džulijan Asanž obraća se medijima sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, fotoarhiv
Džulijan Asanž obraća se medijima sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, fotoarhiv

Osnivač Vikiliksa (Wikileaks) Džulijan Asanž (Julian Assange) uhapšen je nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu, saopštila je britanska policija, prenosi BBC.

BBC prenosi da su iz policije saopštili kako je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu.

Britanski ministar unutrašnjih poslova, čija je zvanična izjava zakazana za popodne, na Twitteru je objavio potvrdu da se Asanž nalazi u policijskom pritvoru.

Vikiliks navodi da Asanž nije "izašao iz ambasade", već da je ambasador Ekvadora pozvao britansku policiju koja ga je potom uhapsila.

Reuters prenosi da iz Vikiliksa tvrde da je Ekvador ilegalno ukinuo Asanžov azil.

Izvor blizak CNN-u prenosi kako nije jasno da li će se Asanž danas pojaviti pred sudom. On se nalazi u policijskoj stanici u centru Londona i možda će mu biti potrebna medicinska pomoć.

Ekvadorski predsjednik Moreno rekao je da su povukli Asanžov diplomatski azil zbog uzastopnog kršenja međunarodnih konvencija.

Britanija je dala garanciju Ekvadoru da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen u zemlju koja ima smrtnu kazni, rekao je nakon hapšenja ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

"U skladu sa našom jakom posvećenošću ljudskim pravima i međunarodnom pravu, tražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen u zemlju u kojoj bi se mogao suočiti sa mučenjem ili sa smrtnom kaznom", rekao je Moreno u videu objavljenom na Twitteru. Dodao je da je u sladu sa vlastitim pravilima vlada Britanije dala pismenu garanciju, prenosi Reuters.

Miistar vanjskih poslova Britanije Džeremi Hant (Jeremy Hunt) izjavio je da Asanž nije heroj i da je njegovo uhićenje rezultat dugogodišnje diplomatije. Hant je, kako prenosi Reuters, rekao da će Asanžov slučaj biti odlučen u britanskom legalnom sistemu koji je neovisan.

"Džulijan Asanž nije heroj, godinama se krio od istine. Ispravno je da će o njegovoj sudbini odlučiti britanski pravni siste", dodao je Hant.

Ekvador odobrio azil Asanžu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

Vikiliks je u tvitu koji je uslijedio nakon hapšenja Asanža optužio "moćne igrač" uključujući i američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) za "sofisticirane" napade da se dehumanizira Asanž.

Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora prije sedam godina kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog slučaja seksualnog napada koji je u međuvremenu odbačen.

Pročitajte i ovo:

Ban Ki-moon o WikiLeaks-u
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link

Reakcije na Asanžovo hapšenje

Edvard Snovden (Edward Snowden) kompjuterski analitičar koji je i sam 2013. učestvovao u objavljivanju povjerljivih podataka američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji su doveli do otkrivanja američkog nadzora, izrazio je svoju podršku Asanžu uz napomenu svim novinarima koji porkrivaju vijest o Asanžovom uhićenju da su Ujedinjeni narodi označili njegov pritvor arbitrarnim i kršenjem ljudskih prava.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da se nada kako Asanžova prava neće biti povrijeđena.

Javna tajna
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
Direktan link

Pet stvari koje treba znati o Vikiliksu

Vikiliks više od deset godina objavljuje milione povjerljivih dokumenata, sramoti vlade te ujedno podiže strahove da njegove aktivnosti ugrožavaju živote.

10 miliona procurenih informacija

Vikiliks je 2006. godine osnovao Australijanac Džulija Asanž koji je tada objavio da će ova web stranica koristiti enkripciju i da neće prakticirati cenzuru, kao i da će objavljivati tajne informacije i štititi izvore.

Sajt je prvi put privukao pažnju 2007. godine kada su objavljeni priručnici za američke zatvorske čuvare u Guantanamu (Guantanamo Bay). No, pravu je slavu stekao 2010. godine kada je surađivao sa Nju Jork Tajmsom (New York Times), Guardianom, Špigelom (Spiegel), Le Monde i El Paisom u objavljivanju miliona povjerljivih diplomatskih poruka.

Vikiliks je objavio više od 10 miliona povjerljivih informacija koje su procurile, kao i popratnih analiza, što je užasnulo brojne političare, vlade i korporacije.

Kontroverze

Tokom svojih početaka, Vikiliks je radio sa disidentima širom svijeta kako bi razotkrio vladine tajne – od SAD-a do Evrope, preko Kine, Afrike i Bliskog Istoka, ali se njegov rad vremenom fokusirao najviše na SAD. Asanž je porekao tvrdnje da surađuje sa Rusijom.

U julu 2016. godine Vikiliks je izazvao burne reakcije objavljivanjem e mailova koji su razotkrili da zvaničnici američke demokratske partije preferiraju Hilari Klinton (Hillary Clinton) u odnosu na ljevičara Bernija Sandersa (Berniea Sandersa) u predsjedničkim izborima, što je dovelo do ostavki visokih zvaničnika partije.

Nalog za hapšenje

Najveći skandali povezani sa Vikiliksom su se ticali Asanža. Podržavatelji ga smatraju herojem, a kritičari manipulatorom. Asanž je od 2012. godine živio u ambasadi Ekvadora u Londonu, bježeći od optužbi za silovanje u Švedskoj.

Švedski tužitelji su od istrage odustali 2017. godine, ali Asanž je ostao u ambasadi, plašeći se da će biti izručen SAD-u zbog razotkrivanja državnih tajni.

Snowden i Manning

Veliko razotkrivanje američkih diplomatskih poruka 2010. godine od strane Vikiliksa, koje je osramotilo vlade širom svijeta, ne bi bilo moguće da nije bilo američke vojnikinje Čelsi Mening (Chelsea Manning), koja je Vikiliksu predala 700.000 povjerljivih dokumenata.
Mening je osuđena na 35 godina zatvora 2013. godine i odslužila više od tri godine prije nego što je 2017. godine oslobođena.

U martu 2019. godine je ponovo uhapšena jer je odbila da svjedoči u istrazi protiv Vikiliksa.

Bivši uposlenik američkih tajnih službi, Edvard Snovden (Edward Snowden), također je bio podržan od strane Vikiliksa, iako nije koristio ovu web stranicu kako bi objavio informacije o američkoj Državnoj agenciji za bezbjednost koje je posjedovao.

Asanž mu je preporučio da čim prije pobjegne u Moskvu kako bi izbjegao progon u SAD-u, što je savjet koji je Snovden i poslušao.

XS
SM
MD
LG