Dostupni linkovi

"Vikiliks" ugrozio vojnike na bojnom polju


 Robert Gates i Mike Mullen na pres konferenciji u Pentagonu, 29 jul 2010
Robert Gates i Mike Mullen na pres konferenciji u Pentagonu, 29 jul 2010
Objavljivanje poverljivih izveštaja o ratu u Avganistanu otkrila je taktike neprijatelju i može da ugrozi pojedince koji obezbeđuju obaveštajne podatke za SAD i njegove saveznike, izjavio je američki sekretar odbrane Robert Gates na pres konferenciji u Pentagonu.

“Otkrivanje tih dokumenata moglo bi imati fatalne posledice za naše vojnike na bojnom polju, po naše saveznike i avganske partnere. Moglo bi uništiti naše odnose i našu reputaciju u ključnim delovima sveta”, rekao je Gates i dodao da je vebsajt Wikileaks, koji je objavio dokumente, praktično uručio neprijateljima Sjedinjenih Država informacije o američkoj vojnoj taktici i tehnikama.

Gates je istakao da će Sjedinjene Države učiniti rigoroznijim procedure za pristup poverljivim dokumentima.

On je objavljivanje dokumenata nazvao "velikim probojem sigurnosti" i istakao da bi "posledice na bojnom polju" mogle da budu "potencijalno teške i opasne".

Ovo je bio Gatesov prvi javni komentar otkako je u nedelju na web stranici WikiLeaks objavljeno 76.000 poverljivih dokumenata iz rata u Avganistanu, koji pokrivaju razdoblje od 2004. do 2009. godine.

U Pentagonu je u toku pregled objavljenih dokumenata, a zvaničnici su rekli da su otkrili dokumente s imenima Avganistanaca koji daju informacije američkim vojnicima.

Imena su navedena, uprkos uveravanjima osnivača Wikileaksa Juliana Assangea da je sajt zadržao 15.000 dokumenata, kako bi se izbegla identifikacija takvih pojedinaca.

Načelnik američkog združenog štaba admiral Mike Mullen na zajedničkoj je konferenciji za novinare bio još oštriji od Gatesa, optuživši 39-godišnjeg Assangea da je objavljivanjem dokumenata ugrozio živote američkih vojnika i avganistanskih doušnika.

"Gospodin Assange može reći šta god želi o opštem dobru za koje misli da on i njegov izvor rade, ali istina je da možda već na svojim rukama imaju krvi nekog mladog vojnika ili avganistanske porodice", rekao je Mullen.

Gates je najavio "agresivnu istragu i procesuiranje odgovornih", ističući da je u sredu zatražio od direktora FBI-a Roberta Muellera
U Pentagonu je u toku pregled objavljenih dokumenata, a zvaničnici su rekli da su otkrili dokumente s imenima Avganistanaca koji daju informacije američkim vojnicima
da se i njegova agencija uključi u istragu, koju vodi Vojno komanda za kaznene istrage.

On je odbio da odgovori na pitanja o trenutnom toku i dosadašnjim rezultatima istrage.

Američki mediji objavili su informaciju da je istraga skoncentrisana na 22-godišnjeg vojnoobaveštajnog analitičara Bradleya Manninga kao glavnog osumnjičenog da je izvor dokumenata za WikiLeaks.

Manning je u maju optužen da je dostavljao poverljive video snimke iz američkog helikoptera, na kojoj je zabeleženo ubistvo Reutersovog TV snimatelja u Iraku i grupe iračkih civila. Manning, koji je bio stacioniran u Iraku, nalazi se u pritvoru američke baze u Kuvajtu.

Objavljeni dokumenti pružaju uvid u taktike koju američka vojska koristi na terenu, uključujući upotrebu bespilotnih letelica za izviđanje, kako jedinice odgovaraju na napade talibana, kao i druge informacije koje mogu biti korisne neprijatelju. Većina jedinica koje se spominju u dokumentima više nisu u Avganistanu, navode američki mediji.
XS
SM
MD
LG