Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska Vlada prihvatila zahtjeve inicijative 'Spasi me'


Premijer Hrvatske Plenković i pokretačica Inicijative Spasi me Jelena Veljača

Hrvatska Vlada je – čini se – vrlo ozbiljno shvatila inicijativu protiv nasilja nad ženama i u obitelji „Spasi me“ koju je pokrenula autorica i producentica Jelena Veljača.

Do kraja godine uvest će se non-stop SOS telefon za žrtve takvog nasilja, a u istom roku otvorit će se skloništa za žene žrtve nasilja u 25 posto hrvatskih županija gdje takva skloništa još ne postoje, rečeno je nakon sastanka predstavnica Inicijative sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Preblage kazne za obiteljske nasilnike i nasilje nad ženama, neobjašnjiva činjenica da u jednoj europskoj zemlji u 21. stoljeću nema non-stop telefona za žrtve obiteljskog nasilja, nedovoljan senzibilitet institucija sustava za nasilje u obitelji i nad ženama – sve je to rezultiralo inicijativom „Spasi me“ na društvenim mrežama koja je u kratkom roku sakupila 50.000 članova, prosvjedom u subotu u središtu Zagreba koji je okupio 6.000 ljudi i postavio niz konkretnih zahtjeva i sastankom sa premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem se te zahtjeve operacionaliziralo.

Redom – do kraja godine ustanovit će se 24-satno dežurstvo na SOS telefonu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Do tada će operateri na dežurnim telefonima policije i hitnih službi dobiti dodatnu edukaciju da mogu pomoći žrtvama nasilja. U 6 preostalih hrvatskih županija u kojima ne postoje sigurne kuće za žene žrtve nasilja one će do kraja godine biti otvorene.

SOS pozivom protiv nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Premijer Andrej Plenković nakon razgovora sa predstavnicama inicijative „Spasi me“, dogovorenog nakon subotnjeg skupa, na kojem je i on sudjelovao kao građanin kazao je:

„Smatram da je poruka poslana sa skupa bila jako dobra, da je ona uključila i one ne koje se to odnosi, a to su žrtve nasilja u obitelji i drago mi je da je taj doprinos, taj svojevrsni krik civilnog društva i žrtava nailazi na otvorena vrata u Vladi Republike Hrvatske.“

Plenković je rekao i da je dogovoreno da Vlada predloži pooštravanje kazni za nasilje u obitelji u Kaznenom zakonu i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, senzibiliziranje javnosti putem medija i svih modernih načina komunikacije, uključujući javna očitovanja vodećih političara, i precizni protokol sa hodogramom postupanja pojedine institucije u slučaju nasilja u obitelji.

„Taj protokol će već ovog tjedna biti upućen u javnu raspravu i nakon toga žurno usvojen. Mi se nadamo da ćemo u najkraćem mogućem roku od mjesec i po dana imati novi protokol koji će sve institucije u ovoj državi upućivati kako se ponašati u slučajevima obiteljskog nasilja, što je najkonkretnija od svih mjera koje smo danas uspjeli dogovoriti“, kaže članica inicijative „Spasi me“ Nora Krstulović.

Protokol će već ovog tjedna biti upućen u javnu raspravu i nakon toga žurno usvojen: Krstulović
Protokol će već ovog tjedna biti upućen u javnu raspravu i nakon toga žurno usvojen: Krstulović

Premijer Plenković najavio je da će posebno važno senzibiliziranje mladih biti obavljeno i kroz dogradnju programa pojedinih predmeta:

„Tamo će se kroz senzibiliziranje naših mladih od najranijeg djetinjstva vrlo jasno ugraditi da je nasilje društveni neprihvatljivo, i to od najmanje dobi, i da šamar nije dobrodošao u bilo kojoj varijanti, jer onda kasnije evoluira u strašne slučajeve nasilja.“

U Inicijativi su zadovoljni.

„Očekujemo da će premijer i ministri ispuniti dana obećanja. Ono na što smo posebno ponosne je da smo ušle u nekoliko radnih skupina. Na tome ćemo raditi onako strastveno kao što smo radile na prosvjedu, nećemo iznevjeriti žrtve nasilja i napravit ćemo sve da se ovi zahtjevi implementiraju u sustav", kazala je pokretačica Inicijative, autorica i producentica Jelena Veljača.

Četvoro je ministrica i ministara bilo sa premijerom na sastanku sa inicijativom „Spasi me“ - socijalne skrbi, prosvjete, unutarnjih poslova i pravosuđa. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je nalaženje mehanizama za ujednačavanje kaznene prakse, podizanje minimalne zaprijećene kazne za obiteljsko nasilje, i pojašnjavanje odredbe o nasilju u obitelji u Kaznenom zakonu, koja je sada – kako je kazao – prilično nedefinirana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG