Dostupni linkovi

Značaj predsjedničinog priznanja pogreške oko ustaškog pozdrava


Grbar Kitarović: Kada je riječ o pozdravu 'Za dom spremni' koji ste spomenuli - da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav
Grbar Kitarović: Kada je riječ o pozdravu 'Za dom spremni' koji ste spomenuli - da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav

Snažna poruka u dobrom smjeru - neke su od ocjena priznanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je krivo postupala kada je, slušajući svoje sada već bivše savjetnike, tvrdila da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" u stvari - stari hrvatski pozdrav.

Na prigodnom susretu s novinarima ovog vikenda povodom četiri godine mandata, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priznala je da je pogriješila kada je ustaški pozdrav "Za dom spremni" u niz navrata opetovano opisivala kao stari hrvatski pozdrav.

"Kada je riječ o pozdravu 'Za dom spremni' koji ste spomenuli - da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav, zato što mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika, i nekako je u nekim medijskim napisima uvijek bilo takvih insinuacija. Međutim, evo, prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari - da to nije povijesni hrvatski pozdrav", kazala je predsjednica.

Podsjetimo, početkom rujna 2017. godine ona je za jednu privatnu televiziju kazala kako je "njen stav o pozdravu 'Za dom spremni' poznat - on je stari hrvatski pozdrav, no kompromitiran je za vrijeme ustaškog režima". "Ja nisam povjesničar, ali imam svoj stav", kazala je tada.

Savjetnik o kojem govori najvjerojatnije je nedavno smijenjeni Mate Radeljić, inače vjenčani kum ikone desne medijske scene u Hrvatskoj Velimira Bujanca. On je zajedno sa još jednim savjetnikom morao otići kada je policijska istraga u aferi falsificiranih SMS-ova, koji su među ostalim trebali diskreditirati i premijera Andreja Plenkovića, ukazala da su naručitelji negdje - u Uredu predsjednice.

Josipović: Predsjednica desničarila iz marketinških, a ne iz ideoloških razloga.
Josipović: Predsjednica desničarila iz marketinških, a ne iz ideoloških razloga.

Ivo Josipović, kojeg je Kolinda Grabar Kitarović naslijedila na funkciji, za jednu je privatnu televiziju kazao kako je ona jedno vrijeme bila eksponent najradikalnijih političkih snaga u Hrvatskoj, ali da je desničarila iz marketinških, a ne iz ideoloških razloga.

"To je ista predsjednica s istom ideologijom, koje zapravo i - nema. Njena politika je od samog početka pa evo do današnjeg dana bila u funkciji privlačenja glasova, u funkciji idućih izbora ma koliko oni bili daleko. Gospođa predsjednica je krenula sa snažnom podrškom desnici, čak radikalnoj, bila je jedna od onih osoba koje su davale snažan vjetar u jedra ustašofiliji koja se javlja u Hrvatskoj. Mislim da je ovo što je sada rekla nastavak. Sada je vidjela da za sljedeće izbore treba jednu širu osnovu, a ne taj uski desnoradikalni kontekst", prokomentirao je Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović je unazad četiri godine otkako je izabrana na ovu funkciju u svim ispitivanjima javnog mnijenja redovito najpopularnija hrvatska političarka. Nevladin Centar za suočavanje s prošlošću Documenta u niz navrata je povodom slučajeva govora mržnje i ustašofilije podsjećao kako bi upravo poruke vodećih političara bile dobrodošla brana takvim ispadima. U tom kontekstu, voditeljica Documente Vesna Teršelič za Radio Slobodna Evropa njezinu izjavu ocjenjuje kao snažnu poruku u dobrom smjeru.

"Izjava predsjedniceda za pozdrav 'Za dom spremni' nije povijesni hrvatski pozdrav je važna, iako je ona odgovornost za prijašnje svoje izjave prebacila na svoje savjetnike. No, to ne mijenja činjenicu da je poslala snažnu poruku", konstatira Teršelič.

Ona kaže kako je to jedna u nizu pozitivnih poruka što iz Hrvatske, što iz Europe na ovu temu.

"Vrlo je važno da nakon izvještaja pučke pravobraniteljice iz ove godine, odluka i preporuka Europskog parlamenta koje se tiču fašizma i neofašizma u Europi, kao i obraćanja zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta sada imamo i jasan stav predsjednice. To su poruke koje snažno odjekuju u javnosti i vjerujem da mogu voditi zaokretu na bolje", ocjenjuje voditeljica Documente.

Predsjedničino priznavanje pogreške oko "Za dom spremni" izazvalo je niz komentara u hrvatskoj političkoj javnosti. Izdvojimo onaj socijaldemokratskog političara Gordana Marasa da je ona o tome što je "Za dom spremni" trebala naučiti još u djetinjstvu, od njenih djeda i bake partizana, i u školi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG