Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: 'Za dom spremni!' je kompromitovan pozdrav


Izmeštanjem ploče sa natpisom "Za dom spremni" smirili smo strasti, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti: Kolinda Grabar Kitarović
Izmeštanjem ploče sa natpisom "Za dom spremni" smirili smo strasti, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti: Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je u nedelju da niko nije zadovoljan time što je HOS-ova spomen-ploča s natpisom "Za dom spremni!" prošle nedelje iz Jasenovca premeštena u Novsku, a poručila je i da je taj natpis i pozdrav kompromitovan i neprihvatljiv.

"Moj je utisak da naposletku niko nije zadovoljan. Smirili smo strasti i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti, nadam se u okviru Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima i da će oni izaći s preporukama koje će na kraju postići što je moguće širi konsenzus u hrvatskom društvu", rekla je predsednica u intervjuu za TV N1.

Grabar-Kitarović je rekla da je "proučila praksu" drugih država prema simbolima totalitarnih režima i utvrdila da je praksa vrlo različita.

Hrvatska treba da nadje model koji najbolje odgovara njenom društvu jer su podele najgore od svega, "u njima se iscrpljujemo, gubimo iz vida sve što je danas bitno, a to je životni standard građana", rekla je Grabar Kitarović, ističući da "u načelu" nije za zabrane.

"Zabrane... izazivaju kontrareakciju, naglasak treba staviti na edukaciju i toleranciju. Treba prestati to stavljati u fokus pažnje", odgovorila je predsednica, upitana da li se slaže s predlozima da se zabrani i pozdrav "Za dom spremni!" i zvezda - petokraka.

"Ne smemo dopustiti da živimo u virtuelnoj stvarnosti koju stvaraju marginalci s krajnje leve ili krajnje desne strane političkoga spektra. Moramo se usredotočiti na gro našeg stanovništva koje želi bolji život u Hrvatskoj", rekla je ona.

Govoreći o pozdravu "Za dom spremni!", ;Grabar-Kitarović je rekla da "u javnosti postoje različita mišljenja i različita mišljenja istoričara, no moj je naglasak... da je (taj) pozdrav kompromitovan i kao takav neprihvatljiv".

XS
SM
MD
LG