Dostupni linkovi

Vidi li se kraj budžetskoj blokadi u Federaciji BiH?


Parlament Federacije BiH, Sarajevo, fotoarhiv
Parlament Federacije BiH, Sarajevo, fotoarhiv

Niti jedan državni službenik u Federaciji BiH već mjesec i po nije dobio platu, jer u tom bosanskohercegovačkom entitetu još uvijek nije usvojen budžet.

Razlog su politička "prepucavanja" koja traju još od završenih oktobarskih izbora oko formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Tek je u četvrtak, nakon 100 dana od proglašenja izbornih rezultata, Centralna izborna komisija (CIK), potvrdila mandate delegatima u ovom Domu, pa se rješenje nazire već u narednoj sedmici.

Strpljenja su ovog puta imali svi oni koji su zbog finansijske blokade u Federaciji BiH najavili proteste i štrajkove. Poljoprivrednici, borci, ratni vojni invalidi, uposlenici u državnoj službi, drže za riječ političare koji su nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila mandate delegatima, obećali i zakazivanje konstitutivne sjednice Doma naroda i usvajanje budžeta.

„Mi bismo trebali konstitusati klubove naroda i usvojiti budžet Federacije BiH i finansijske planove vanbudžetskih fondova u čemu bismo u potpunosti uklonili finansijsku blokadu Federacije i omogućili da kategorije koje dobijaju novac iz budžeta to i ostvare, jer nisu oni krivci političkih nedogovora i svega ovoga što se dešavalo u proteklom periodu“, kaže dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH iz prošlog saziva Jasenko Tufekčić.

Tufekčić smatra da bi trebao biti usvojen istovjetni tekst budžeta koji je u Predstavničkom domu, te da su sredstva već pripremljena.

„Novac postoji, sve je spremno, mislim da su i svi koji su zaduženi za transfer novca pripremili se tehnički, tako da ne očekujem nikave probleme. Kad ne bi bio usvojen budžet onda će to biti dodatni problem, ali vjerujem da bismo u okviru novoizabranog i Zastupničkog i Doma naroda promptno reagirali, možda u toku jednog ili dva dana“, objašnjava Tufekčić.

To je razlog što je već zakazane proteste pred Federalnim parlamentom i OHR-om, otkazalo Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH. Predsjednik tog Udruženja Nedžad Bićo kaže da je šteta već napravljena, a za oko 50 hiljada gazdinstava neizvjesna je proljetna sjetva.

Za oko 50 hiljada gazdinstava neizvjesna je proljetna sjetva
Za oko 50 hiljada gazdinstava neizvjesna je proljetna sjetva

„Šta se dešava, ovo je bruka i sramota, a poljoprivreda će ovo istrpiti na način da će im kasniti isplata, najmanje tri mjeseca. Isplate su trebale biti u aprilu mjesecu, međutim sada sa ovim oduglovačenjem sa budžetom, to će se otegnuti tamo možda do sedmog, osmog mjeseca. Sjetve već počinju krajem marta, početkom aprila i tad se najviše para i troši, na sjemena, na đubriva, na goriva i ostalo. Tada idu one prve isplate onog famoznog IV kvartala iz prethodne godine i I kvartala iz tekuće godine. Zbog kašnjenja, ljudi će se morati zadužiti i onda ih 'pojedu' kamate. Ukratko, katastrofa!“, kaže Bićo.

I ratni vojni invalidi najavljivali su proteste zbog blokade finansijskih tokova u Federaciji BiH, ali nakon uvjerenja resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića da će naknade dobiti do kraje naredne sedmice, odustali su od protesta.

'Nismo se borili za ovakvu BiH'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Kašnjenje u usvajanju budžeta nije novina za bh. institucije. Nema Odluke ni o privremenom finasiranju. Ured visokog predstavnika (OHR), koji je Odluku o privremenom finansiranju proglasio prije četiri godine, kada se takođe čekalo na formiranje vlasti do aprila, poručili su da ovaj put političari sami trebaju da riješe problem. Međutim, u nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa (CCI) imaju prijedlog.

„U prvoj postizbornoj godini uvijek se kasni sa usvajanjem budžeta, što izaziva velike probleme - što za radnike koji primaju plate iz državnog budžeta, tako i sve one socijalne kategorije koje se oslanjaju na državni budžet i kojima je to možda jedini izvor prihoda, skromnih prihoda, koji im omogućuje da prežive. Krajnje je vrijeme da se pokrene širi društveni dijalog o ovom problemu, da se nađe način koji bi omogućavao da finasijski tokovi nesmetamo funkcionišu u ovakvim situacijama ili sličnim - da li se radi o političkom sukobu, međustranačkom sukobu, raspadu koalicije ili nemogućnosti uspostave vlasti u punom kapacitetu“, kaže Ana Lučić, portparolka nevaldine organizacije Centri civilnih inicijative (CCI).

Blokade i zastoji političara u Bosni i Hercegovini su česti, zato ni ova posljednja oko konstitusanja Doma naroda nije ništa novo. Način vladanja koje imaju ovdašnje političke strukture se ustalio, pa se i u budućnosti, sudeći prema sastavu Doma naroda, nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila mandate, ne može očekivati ništa drugačije. To je i mišljenje političke analitičarke Ivane Marić.

„Mislim da ni ovaj put neće biti neke veće razlike. Da će isto biti i blokada čak i nakon formiranja vlasti. Političari neće imati nikakavu štetu zbog ovog, niti će snosti nikakavu odgovornost ni posljedice jer oni su shavtili da mogu raditi građanima šta žele. Što se tiče najavljenih protesta, jednostavno građani i jesu spremni, međutim, ovi koji bi trebali da ih organizuju ne žele to uraditi, već se dogovore, njihove vođe sa vlastima. Građani su postali jako popustljivi prema političarima, oni su to shvatili i sada rade ono što žele, jer znaju da im se neće niko pobuniti. Takva je situacija i sa budžetom. Političari vjerovatno zaključuju po sebi. Toliko budžetskih korisnika čeka na svoje plate i političari vjerovatno zaključuju po sebi, jer kad imate nekoliko hiljada platu, onda možete i jedan mjesec i bez plate“, ocjenjuje Marić.

Nada i vjera nekih, a obećanja odgovornih da će nakon konstituisanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, vlast postati funkcionalna mora se staviti pod znakom pitanja.

„Sigurno neće. Jedino ono što će oni početi raditi je što će nanovo podjeliti resore i opet neće ništa puno toga građani dobiti. Međutim, mi smo na izborima pokazali da glasamo upravo za takve stranke koje nam ništa ne daju. Zato se ne treba čuditi zašto nam ništa ne daju i što u naredne četiri godine nećemo dobiti ni autoput, ni ekonomski napredak“, smatra Marić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG